Zaželjela si se tople juhe? Napravi aromatičnu juhu od muškatne bundeve

Ova je juha idealna za dane kada želiš nešto jednostavno, ukusno i zdravo, a toplo i 'na žlicu'

Zaželjela si se tople juhe? Napravi aromatičnu juhu od muškatne bundeve

Tijekom sivih i hladnih jesenskih dana svima nam paše topla hrana, a baš zato su juhe odličan izbor jer su ukusne, zdrave i obično se vrlo brzo pripremaju.

Image

Hrana za mozak: Dvanaest zdravih namirnica za britak um i bolje pamćenje


Budući da je već zahladjelo, nema ničeg boljeg od tanjura tople juhe, a kao velike obožavateljice krem juha, ovaj vikend uživamo u juhi od muškatne bundeve.

Muškatna bundeva iliti butternut tikva postoji više od 5000 godina. Njezino točno podrijetlo nije poznato, ali vjeruje se da su je Inke uzgajali u srednjoj i južnoj Americi tijekom 15. stoljeća. Danas se koristi u mnogim zemljama i kuhinjama širom svijeta i to s dobrim razlogom! Ova bundeva ne samo da je svestrana i ukusna, već je bogata vlaknima, kalijem, bakrom, manganom, prekursorima vitamina A, vitaminima C, B2, B5, B6, B7, K i drugih.

Ovaj sjajan recept može se pretvoriti u juhu na tvom tanjuru za samo 30 minuta i zahtijeva jednostavne sastojke. Želiš li zagrijati i nahraniti tijelo (i dušu), zaviri u recept u nastavku. 


Sastojci:

  • 15 ml kokosovog ulja
  • 2 srednja luka (tanko nasjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (usitnjena)
  • 840 g muškatne bundeve (oguljene i nasjeckane na komadiće)
  • sol, papar
  • 1 i pol žlica curryja u prahu
  • pola žličice cimeta
  • 1-3 žlice javorovog ili agavinog sirupa (ili šećera)
  • 415 ml kokosovog mlijeka 
  • 480 ml povrtnog temeljca
  • za serviranje po želji: bučine sjemenke, kokosovo mlijeko


Priprema:

1. Zagrij veći lonac na srednje jakoj vatri. Dodaj ulje, luk i češnjak. Pirjaj oko 2 minute, često miješajući.

2. Dodaj komadiće muškatne bundeve i začine: sol, papar, curry i cimet. Dobro promiješaj. Pokrij i kuhaj oko 4 minute, povremeno miješajući.

3. Dodaj kokosovo mlijeko, povrtni temeljac, zaslađivač po želji i ako si ljubiteljica pikantnih okusa - malo čilija.

4. Na srednje jakoj vatri kuhaj do vrenja, a zatim smanji vatru na minimum, pokrij i pusti da se krčka još 15-ak minuta. 

5. Koristi štapni mikser ili premjesti juhu u blender i izblendaj sve u kremasti i glatki pire. Ako si koristila blender, vrati juhu u lonac nakon blendanja.

6. Kušaj juhu i začini je dodatno po svom ukusu. Nastavi kuhati još nekoliko minuta na srednje jakoj vatri. 

7. Posluži samu ili dodaj još malo bučinih sjemenki (možeš ih prethodno i malo popržiti) i/ili kokosovog mlijeka. Ostatke čuvaj u hladnjaku 3-4 dana ili u zamrzivaču do mjesec dana.