Svestrana, ukusna & zdrava

Dan bundeve slavimo uz tri super recepta s 'kraljicom jeseni'

Ne samo da čini prekrasne jesenske dekoracije, bundeva je također glavna zvijezda brojnih ukusnih jesenskih recepata, a mi smo izdvojile tri omiljena

jd-designs-OU6wlAq4HGY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Juha od bundeve s hrskavom slaninom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • par kriški slanine
  • oko 2 kg butternut bundeve
  • 2 manja luka
  • 1 glavica češnjaka
  • sol, papar, timijan
  • 950 ml povrtnog temeljca
  • 120 ml vrhnja za šlag

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Nasjeckanu slaninu peci u tavi na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući, da komadići ravnomjerno porumene. Kad je pečena i hrskava, hvataljkama prebaci slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ocijedi. Izlij masnoću od slanine u staklenu teglu i ostavi sa strane za kasnije korištenje u ovom receptu.
  2. Prepolovi bundevu i izvadi sjemenke. Premažite meso bundeve polovicom masnoće od slanine. Začini sušenim timijanom i stavi bundevu prerezanom stranom prema dolje na lim za pečenje. Dodaj luk nasjeckan ea veće komade i cijelu neoguljenu glavu češnjaka na lim, pokapaj ostatkom masti od slanine i pomiješaj.
  3. Peci sve zajedno dok bundeva ne omekša kada se probode vilicom, oko 30 minuta. Vilicom oguli koricu bundeve, a zatim prebaci meso bundeve, luk i očišćeni češnjak u veliki lonac.
  4. U lonac dodaj i povrtni temeljac i vrhnje za šlag te juhu zakuhaj na jakoj vatri. Smanji vatru na srednju i kuhaj još 5 minuta da se okusi sjedine. Makni s vatre i štapnim mikserom ili u blenderu sastojke pretvori u pire, odnosno u gustu juhu. Po želji začini soli i paprom, a na kraju dodaj i pečene komadiće slanine.
2/4