Svestrana, ukusna & zdrava

Dan bundeve slavimo uz tri super recepta s 'kraljicom jeseni'

Ne samo da čini prekrasne jesenske dekoracije, bundeva je također glavna zvijezda brojnih ukusnih jesenskih recepata, a mi smo izdvojile tri omiljena

jd-designs-OU6wlAq4HGY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Iako je cijela jesen u znaku bundeve, kraljica ovog godišnjeg doba ima i svoj službeni dan - 26. listopada. A kako i ne bi kad je bogata okusom, zdravstvenim prednostima i svestranom kulinarskom upotrebom. Bundevu je tako lako obožavati!

Image
Kraljica jeseni

Sezona je bundeva: Evo zašto ih trebaš uključiti u prehranu

Vesele boje bundeve (i iznutra i izvana) upućuju na njihovu prirodu bogatu vitaminima. Samo jedna šalica kuhane bundeve sadrži više od dvostruke količine tvojih dnevnih potreba za vitaminom A, plus znatno povećanje kalija i vitamina C. S nešto manje od 50 kalorija po jednoj šalici, bundeva ti daje i nekoliko grama vlakana, što te duže drži sitom.

Osim toga, nije nimalo teško potrošiti cijelu bundevu dok im traje sezona. Njezino 'meso' je savršeno za brojne deserte, juhe, curry umake i variva ili dodavanje u jela iz pećnice. S druge strane, sjemenke, koje se mogu izvaditi, začiniti i tostirati, čine ukusan brzinski zalogaj dok se glavno jelo kuha, a iako se tvrda vanjska kora ne može jesti, lako se može kompostirati kako bi pridonijela tvom jesenskom vrtu.

Image
Foto: Pexels

Bez obira zoveš li je bundevom, bučom ili tikvom, šteta bi bilo da se ova zdrava, ukusna i svestrana jesenska naimrnicu ne nađe na tvom tanjuru, a tražiš li ideju kako je uklopiti u jelovnik - u nastavku provjeri nekoliko super recepata s bundevom u glavnoj ulozi.

Juha od bundeve s hrskavom slaninom

Sastojci:

  • par kriški slanine
  • oko 2 kg butternut bundeve
  • 2 manja luka
  • 1 glavica češnjaka
  • sol, papar, timijan
  • 950 ml povrtnog temeljca
  • 120 ml vrhnja za šlag

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Nasjeckanu slaninu peci u tavi na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući, da komadići ravnomjerno porumene. Kad je pečena i hrskava, hvataljkama prebaci slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ocijedi. Izlij masnoću od slanine u staklenu teglu i ostavi sa strane za kasnije korištenje u ovom receptu.
  2. Prepolovi bundevu i izvadi sjemenke. Premažite meso bundeve polovicom masnoće od slanine. Začini sušenim timijanom i stavi bundevu prerezanom stranom prema dolje na lim za pečenje. Dodaj luk nasjeckan ea veće komade i cijelu neoguljenu glavu češnjaka na lim, pokapaj ostatkom masti od slanine i pomiješaj.
  3. Peci sve zajedno dok bundeva ne omekša kada se probode vilicom, oko 30 minuta. Vilicom oguli koricu bundeve, a zatim prebaci meso bundeve, luk i očišćeni češnjak u veliki lonac.
  4. U lonac dodaj i povrtni temeljac i vrhnje za šlag te juhu zakuhaj na jakoj vatri. Smanji vatru na srednju i kuhaj još 5 minuta da se okusi sjedine. Makni s vatre i štapnim mikserom ili u blenderu sastojke pretvori u pire, odnosno u gustu juhu. Po želji začini soli i paprom, a na kraju dodaj i pečene komadiće slanine.

Curry od bundeve

Sastojci za pećnicu:

  • 1 konzerva slanutka
  • 1/2 hokkaido bundeve
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica slatke paprike
  • 1 žličica ljute paprike
  • sol, papar

Sastojci za curry:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica nasjeckanog đumbira
  • 2 žlice koncentrata od rajčice
  • 1/2 hokkaido bundeve
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
  • 1 konzerva sjeckanih rajčica (400 ml)
  • 1 žlica agavinog ili javorovog sirupa
  • sok od pola limuna
  • začini po želji: curry, kumin, kurkuma, sol, papar
  • svježe začinsko bilje po želji: peršin, korijander
  • riža (količina ovisno o broju osoba)

Priprema:

  1. Za dodatke iz pećnice oguli bundevu (jednu polovicu ostavi za kuhanje curryja), očisti od koštica i nareži na kockice. Slanutak ocijedi i zajedno pomiješaj s uljem i začinima. Peci 30-40 minuta na 220 stupnjeva. Negdje na pola vremena, promiejšaj sastojke da ne zagore. Kad su gotovi, ostavi ih da se ohlade sa strane.
  2. Za curry zagrij ulje u dubljoj tavi. Dodaj nasjeckani luk, češnjak i đumbir i dinstaj par minuta. Dodaj kockice one druge polovice hokkaido bundeve i dinstaj još pet minuta. Dodaj koncentrat od rajčice i začine pa dinstaj još koju minutu uz miješanje.
  3. Dodaj kokosovo mlijeko, sjeckanu rajčicu, agavin sirup i sok od limuna, a kada zavrije - pusti da krčka na srednje jakoj vatri 20 minuta. Ako pripremaš rižu, za to vrijeme stavi je kuhati u drugom lončiću.
  4. Nakon 20 minuta, izblendaj curry u glatku smjesu sa štapnim mikserom ili u blenderu, vrati natrag u tavu i začini još po želji. Dodaj nasjeckano začinsko bilje.
  5. Posluži curry umak s rižom (ili naanom) i na vrh stavi pečene kockice bundeve i slanutak, a po želji i sjemenke bundeve ili još začinskog bilja.

Kruh od bundeve i banane s čokoladom

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 85 grama pirea od bundeve (prethodne pečene u pećnici)
  • 250 g glatkog brašna
  • 5 žlica javorovog ili agavinog sirupa
  • 2 jaja
  • 60 ml bademovog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 0.5 žličice đumbira
  • 0.5 žličice muškatnog oraščićča
  • prstohvat soli
  • 80 g čokolade

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. S vilicom izgnječi zrele banane i umuti ih s jajima. Dodaj pire od bundeve (koju si prethodno ispekla u pećnici s korom na 200 stupnjeva, oko 20 minuta), vaniliju, bademovo mlijeko i javorov sirup.
  2. U posebnoj posudi pomiješaj suhe sastojke; brašno, sodu bikarbonu, sol, cimet i začine. Pomiješaj suhe sastojke s mokrima i dodaj komadiće nassjeckane čokolade.
  3. Namasti kalup za kruh ili stavi papir za pečenje i ulij smjesu. Na vrh stavi još malo komadića čokolade i peci 45-55 minuta te ostavi da se ohladi nakon pečenja. Posluži dok je toplo i uživaj!