Bez riže ne možemo, a ovo su naši omiljeni recepti - koji nam uspiju svaki put

Riža je prehranila generacije i generacije ljudi. Nježna je i lagana za želudac, a hranjiva i ukusna - čak i bez ikakvih začina i umaka

Bez riže ne možemo, a ovo su naši omiljeni recepti - koji nam uspiju svaki put

Riža je jedna od najstarijih žitarica na svijetu. Ljudi je uzgajaju i konzumiraju više od pet tisuća godina. Postoje na tisuće vrsta riže, no s obzirom na to kako se obrađuje, dijelimo je na smeđu i bijelu

Bijela riža je najrasprostranjenija i najlakše se probavlja, dok je smeđa nutritivno bogatija od bijele. Osim što ju jedemo u izvornom obliku, od riže se radi mlijeko, brašno te sirup. Rižino mlijeko možeš i sama napraviti. Želiš li iz prehrane izbaciti kravlje, rižino će biti dostojna zamjena. Rižino mlijeko ne sadrži laktozu.

Image

Kako topla voda pomaže kod mršavljenja?


Riža je jedan od glavnih izvora ugljikohidrata u ljudskoj prehrani, a ugljikohidrat u riži je najvećim dijelom škrob.

Smeđa riža sadrži više dijetalnih, netopivih vlakana od bijele zbog čega blagotvorno djeluje na probavu, potiče metabolizam i snižava rizik od raka crijeva. Također sadrži više vitamina, minerala i obiluje antioksidansima te je zbog svog nutritivnog sastava i nižeg glikemijskog indeksa pogodna i za dijabetičare. U riži su najzastupljeniji mangan, magnezij, niacin (vitamin B3), tiamin i selen. 


Rižu ćeš birati ovisno o tome koje jelo želiš skuhati. Primjerice, basmati riža se ne lijepi te je idealna za wok, dok će riža koja se lijepi biti odličan izbor za rižota i pudinge. 

U nastavku ti donosimo recepte za jela od riže. Među njima je i desert kojem nećeš moći odoljeti.


Rižino mlijeko


Postupak:

Vodu ulij u lonac, dodaj rižu i mahunu vanilije te pusti da zakuha, a onda na laganoj vatri kuhaj dok se riža potpuno ne raskuha. Ostavi da se ohladi i ukloni mahunu vanilije. Sadržaj iz lonca prebaci u blender, izblendaj i ostavi da se slegne. Jedno sat vremena. Potom procijedi kroz gazu. Ono što si dobila je rižino mlijeko. U hladnjaku može stajati do tjedan dana. 

Sastojci:

  • 2 šalice riže
  • 8 šalice vode
  • mahuna vanilije (po želji)

Sutlijaš ili riža na mlijeku

Postupak:

Rižu kuhaj u blago posoljenoj vodi dok ne postane al dente. Dodaj mlijeko i šećer te pusti da proključa pa kuhaj dok se mlijeko ne reducira i riža počne nalikovati na puding. Prelij sutlijaš u keramičke šalice ili zdjelice, pospi po želji kakaom il cimetom i ostavi da se ohladi. 

Sastojci:

  • 2 šalice riže
  • 4 šalice vode
  • 0,5 l mlijeka
  • šećer - količina po želji
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli
  • kakao, cimet

Teleći rižoto


Postupak:

Izreži teletinu na kockice, luk na sitno, mrkvu na kolutiće i češnjak na listiće. Stavi luk na zagrijano ulje ili mast da se zažuti, dodaj mrkvu i meso koje si lagano uvaljala u brašno. Pospi crvenom paprikom, posoli i popapri te podlij vinom.

Kada vino ispari podlij vodom ili temeljcem, ako ga imaš. Kuhaj sat vremena, polupoklopljeno i po potrebi podlijevaj vodom. Na kraju dodaj šalicu riže i kuhaj dok riža ne bude gotova. Serviraj i pospi parmezanom.

Sastojci: 

  • 20 dkg teletine izrezane na kockice
  • 2 glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • šalica riže
  • sol, papar, crvena parika
  • žlica masti ili ulje
  • žlica brašna
  • dcl bijelog vina
  • parmezan