Nutricionisti odgovorili na vječna pitanja o ugljikohidratima, glutenu i mliječnim proizvodima

Vrlo jednostavni i pomalo iznenađujući odgovori na pitanja o prehrani

Nutricionisti odgovorili na vječna pitanja o ugljikohidratima, glutenu i mliječnim proizvodima

1. Svi bismo se trebali kloniti glutena, zar ne?

Gluten nije loš za svakoga, a izbjegavati ga trebaju samo oni kojima je to potrebno zbog zdravstvenih razloga te kojima su testovi pokazali da su osjetljivi na gluten. Gluten je zapravo vrsta proteina koji je prisutan u pšenici, ječmu i raži. Ljudi koji boluju od celijaklije moraju izbjegavati gluten zato jer ga njihovo tijelo ne podnosi. Naime, kod njih gluten može nadražiti tanko crijevo što pak dovodi do negativnih zdravstvenih simptoma poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, plinova, itd. Postoje i ona skupina ljudi koji ne boluju od celijaklije no ipak su primijetili da im gluten na određeni način smeta te da izaziva umor i neuogdnost u crijevima. Ljudi koji su alergični na pšenicu, također bi trebali izbjegavati gluten. Dakle, postoje određena medicinska stanja kod kojih je potrebno izbjegavati gluten, no svi oni koji nemaju takvih zdravstvenih problema nema smisla da izbacuju gluten iz svoje prehrane. Istraživanja su pokazala da izbacivanje glutena iz prehrane neće rezultirati značajnijim zdravstvenim koristima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Image
2/5