Nutricionisti odgovorili na vječna pitanja o ugljikohidratima, glutenu i mliječnim proizvodima

Vrlo jednostavni i pomalo iznenađujući odgovori na pitanja o prehrani

Nutricionisti odgovorili na vječna pitanja o ugljikohidratima, glutenu i mliječnim proizvodima

Kad je u pitanju prehrana, svatko od nas ima jedinstvene navike i način života. Neki se na određeni način hrane zbog zdravlja, dok drugi samo pokušavaju održati zdravu tjelesnu težinu.

Činjenica je i da propagiranje određenih dijeta od strane medija dovodi do pogrešnih teorija i shvaćanja pa se često osjećamo zbunjeno jer stalno nam se govori što bismo trebali, a što ne bismo trebali jesti.

Nutricionisti se susreću s brojnim pitanjima, a najčešće su ona povezana s ugljikohidratima, osjetljivošću na gluten i laktozu. Iako se mišljenje prilično razlikuju, postoje i univerzalni odgovori vezani uz spomenute sastojke u namirnicama, a donosimo ih u nastavku.



Foto: Unsplash

1. Svi bismo se trebali kloniti glutena, zar ne?

Gluten nije loš za svakoga, a izbjegavati ga trebaju samo oni kojima je to potrebno zbog zdravstvenih razloga te kojima su testovi pokazali da su osjetljivi na gluten. Gluten je zapravo vrsta proteina koji je prisutan u pšenici, ječmu i raži. Ljudi koji boluju od celijaklije moraju izbjegavati gluten zato jer ga njihovo tijelo ne podnosi. Naime, kod njih gluten može nadražiti tanko crijevo što pak dovodi do negativnih zdravstvenih simptoma poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, plinova, itd. Postoje i ona skupina ljudi koji ne boluju od celijaklije no ipak su primijetili da im gluten na određeni način smeta te da izaziva umor i neuogdnost u crijevima. Ljudi koji su alergični na pšenicu, također bi trebali izbjegavati gluten. Dakle, postoje određena medicinska stanja kod kojih je potrebno izbjegavati gluten, no svi oni koji nemaju takvih zdravstvenih problema nema smisla da izbacuju gluten iz svoje prehrane. Istraživanja su pokazala da izbacivanje glutena iz prehrane neće rezultirati značajnijim zdravstvenim koristima.



Image

2. Da li uistinu ne smijemo preskakati doručak?

Ako si primijetila da ti doručak pomaže da se osjećaš sito i podiže tvoju energiju, onda ga svakako ne bi trebala preskakati. Ipak, ako nisi jutarnji tip te ti hrana odmah nakon ustajanja nikako ne odgovara, nemoj se prisiljavati jesti. Istraživanja na ovu temu još uvijek nisu dovoljno uvjerljiva, a za svaku studiju koja je pokazala da je doručak koristan iz nekog razloga, postoji još jedna koja dokazuje suprotno. Upravo je iz tog razloga teško zaključiti što je ispravno. Prema tome, svatko bi trebao učiniti onako kako mu najbolje odgovara, prema vlastitim navikama i signalima koje mu tijelo šalje. Ako jedeš doručak, nije nužno da on bude obogaćen proteinima, sve to ovisi o tjelesnoj težini, fizičkoj aktivnosti, itd., odgovorili su nutricionisti.  



Image

3. Možemo li jesti ugljikohidrate?

U posljednje se vrijeme zbog popularnosti keto i LCHF dijete sve više govori o štetnosti ugljikohidrata pa su se stvorile neke posve pogrešne teorije o tome da su svi ugljikohidrati loši. Takva su mišljenja posve netočna jer su ugljikohidrati nutrijenti koji su neophodni za normalno funkcioniranje ljudskog organizma stoga ih ni u kom slučaju ne bismo trebali preskakati. Dakako, važno je razlikovati dobre od loših ugljikohidrata te ih jesti umjereno. U ovom slučaju, također postoje određena medicinska stanja u kojima ugljikohidrate treba izbjegavati ili pak ograničiti, poput dijabetesa, no o tome se najbolje posavjetovati s osobnim liječnikom koji će svom pacijentu napraviti plan prehrane kojeg se potrebno pridržavati. Ako si zdrava, nema potreba da izbacuješ ugljikohidrate iz svoje prehrane a ono s čime je potrebno biti oprezan su rafinirani ugljikohidrati koji se najčešće nalaze u bijelom kruhu, pecivima, tjestenini i riži. I u ovom slučaju nutricionisti zaključuju kako je svatko drugačiji - nekome odgovara prehrana obogaćena ugljikohidratima, nekome ne.  Svako tijelo i organizam su drugačiji te drugačije reagiraju na određene sastojke u namirnicama. Iz tog razloga, važno je prehranu prilagoditi sebi i svojim svakodnevnim životnim navikama.


4. Zašto mliječni proizvodi loše djeluju na moja crijeva?

Ako imaš problema s nadutošću, plinovima i nelagodom u trbuhu svaki put nakon konzumacije mlijeka, možda imaš intoleranciju na laktozu, a da to čak i ne znaš. Tijekom vremena, tanko crijevo može početi imati problema s probavom laktoze - šećera koji se prirodno nalazi u mliječnim proizvodima, objašnjavaju nutricionisti. Sumnjaš li na intoleranciju na laktozu, svakako posjeti svog liječnika koji će napraviti pretrage te utvrditi dijagnozu. Danas je ovaj problem, nažalost, sve češći, no u trgovinama su dostupne mnoge alternativne namirnice, kao i mliječni proizvodi bez laktoze koje možeš uvrstiti u svoju prehranu jer su mnogo laganiji i lakše probavljivi. 



Image