Pretilost, visoki tlak, ali i visoka razina lošeg kolesterola povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, srčanih te moždanih udara. Točnije, imaš li ustanovljene visoke razine lošeg (LDL) kolesterola i niske razine dobrog (HDL) kolesterola, trebala bi promijeniti neke životne navike i pripaziti na prehranu.
Iz prehrane se tada savjetuje izbaciti namirnice koje povisuju kolesterol. Tu u prvom redu mislimo na kekse, vafle, industrijske kolače i slastice koje sadrže hidrogenirano ili djelomično hidrogenirano biljno ulje ili mast. I kocke za juhu, slane grickalice, ali i pekarski proizvodi mogli bi sadržavati hidrogenirani masti pa je važno pažljivo čitati deklaracije. Izbjegavati treba mesne prerađevine, ali i žumanjke, morske plodove i iznutrice. Potonja tri sadrže visoke razine kolesterola.
Važno je jesti manje obroke, ne se prejedati te radije posezati za nezasićenim masnoćama koje dobro djeluju na krvožilni sustav. Stoga se preporučuju sjemenke, zob i avokado. Primjerice, dva obroka koja uključuju zob (ukupno 60 grama) mogu sniziti LDL kolesterol za 5,63 posto u 6 tjedana. No kod visokog kolesterola još je nekoliko namirnica dobrodošlo.
Dakako, da bi kolesterol bio pod kontrolom, trebala bi se redovito kretati te izbjegavati pušenje i alkohol. Dakle, što bi se trebalo naći na jelovniku?