Temelj zdrave prehrane

Ove namirnice su odličan izvor vlakana - uključi ih u prehranu što češće

I studije su potvrdile kako redovita konzumacija hrane bogate vlaknima pozitivno utječe na zdravlje, a može i smanjiti rizik od nekih bolesti

ella-olsson-KPDbRyFOTnE-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Namirnice obogaćene vlaknima temelj su zdrave i uravnotežene prehrane. Vlakna su važna u ljudskoj prehrani zbog brojnih funkcija koje imaju u organizmu, a najbolji izvori vlakana su voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke te cjelovite žitarice.

Image
Uključi ih u prehranu

Vitamin K je jako važan - evo u kojim namirnicama ga možeš pronaći

Dokazano je da redovita konzumacija hrane bogate vlaknima pozitivno utječe na zdravlje, a može i smanjiti rizik od nekih bolesti. Namirnice bogate vlaknima važne su jer:

  • Poboljšavaju rad probavnog sustava
  • Smanjuju rizik od pojave raka debelog crijeva
  • Snižavaju razinu lošeg kolesterola
  • Pozitivno utječu na kardiovaskularni sustav
  • Potiču rad metabolizma

S obzirom na to da je hrana bogata vlaknima zasitna jer se sporo probavlja, odličan je izbor za sve one koji se bore s viškom kilograma. Želiš li smršavjeti, namirnice s vlaknima svakako bi se trebale naći na tvom tanjuru. I studije su otkrile kako su ljudi koji redovito jedu hranu obogaćenu vlaknima boljeg zdravlja.

U nastavku ti donosimo popis 11 zdravih namirnica koje su izuzetno bogate vlaknima pa ih nastoj što češće uključiti u svoju prehranu.

Jagode

Sezona jagoda je pred nama, a ako nisi alergična na njih, svakako ih uključi u svoju prehranu. Dobar su izvor mnogih nutrijenata, poput vitamina C, mangana i antioksidansa. Mogu se jesti svježe, kao ukusna poslastica ili međuobrok, a možeš ih ubaciti i u svoj jutarnji smoothie. Jedna šalica svježih jagoda sadrži oko 3 grama vlakana.

Image
Foto: Pexels

Avokado

Avokado je uistinu jedinstveno voće koje nudi čitav niz prednosti za ljudsko zdravlje. Bogat je zdravim masnoćama, vitaminom C, kalijem, vitaminima E i B, a sadrži i vlakna. Jedna šalica sirovog avokada sadrži oko 10 grama vlakana.

Jabuke

Prednost jabuka je u tome što su dostupne cijele godine, zdrave su i zasitne i lako ih je uključiti u prehranu. Sadrže visok udio vlakana pa ih svakako probaj jesti što češće. Jedna jabuka srednje veličine sadrži oko 4,4 grama vlakana.

Maline

Ovo ukusno bobičasto voće u nutritivnom smislu je vrlo bogato. Maline obiluju vitaminom C i manganom, a bogate su i vlaknima. Jedna šalica svježih malina sadrži oko 8 grama vlakana.

Image
Foto: Pexels

Leća

Leća je zaista vrijedna namirnica koja sadrži i proteine i vlakna pa je vrlo hranjiva i može se pripremiti na bezbroj načina. Odlična je u salatama, varivima, juhama, itd. Jedna šalica kuhane leće sadrži čak 13,1 grama vlakana.

Slanutak

Baš kao i druge mahunarke, i slanutak obiluje raznim nutrijentima, uključujući i minerale, proteine i vlakna. Od slanutka se radi humus – ukusan i hranjiv namaz koji je vrlo popularan u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani. Osim toga, kuhani slanutak možeš kombinirati s drugim povrćem ili pak ga dodati salatu.

Kvinoja

Kvinoja je tzv. 'pseudo-žitarica' koja je u posljednjih nekoliko godina postala vrlo popularna među ljudima koji se nastoje hraniti zdravo. Bogata je proteinima, vlaknima, magnezijem, cinkom, željezom i antioksidansima. Jedna šalica kuhane kvinoje sadrži 5,2 grama vlakana.

Image
Foto: Unsplash

Zob

I zob je još jedna vrlo zdrava i popularna žitarica koja je bogata vlaknima pa je iz tog razloga obožavamo jesti za doručak. Zob sadrži visok udio vitamina, minerala i antioksidansa, a ujedno je i izvor beta-glukana, moćnih topivih vlakana koja pozitivno utječu na razinu šećera u krvi te snižavaju loš kolesterol.

Bademi

Orašasti plodovi poput badema također sadrže dobar udio vlakana, a ujedno su i vrlo zdravi snack. Bademi su sjajan izvor zdravih masnoća, vitamina E, mangana i magnezija. Odlični su za grickanje i vrlo su ukusan i zdrav međuobrok. Tri žlice badema sadrže oko 4 grama vlakana.

Image
Foto: Pexels

Chia sjemenke

Sićušne, ali moćne chia sjemenke su izuzetno bogate vlaknima i vrlo su hranjive pa su postale jako popularne među ljubiteljima zdravog načina života. Sadrže i magnezij, fosfor i kalcij, a od njih je najbolje napraviti ukusan puding. Možeš ih dodati i u svoj smoothie ili zobenu kašu.

Image
Foto: Pexels

Tamna čokolada

Osim što je ukusna poslastica, tamna čokolada bogata je brojnim nutrijentima. Obiluje antioksidansima i vlaknima, ali i kalorijama pa nemoj s njom pretjerivati. Važno je naglasiti da je najzdraviji izbor čokolada koja sadrži bar 70-85 posto kakaa.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU?