Tri tradicionalna jela za vrijeme poklada

Karnevali, maškare i fašnici uvijek su popraćeni svečanom trpezom

Tri tradicionalna jela za vrijeme poklada

Zanimljiva činjenica je da u hrvatskom jeziku poklade imaju još nekoliko naziva poput maškara, maskenbala i fašnika.

Karnevalska svečanost u našim krajevim uključuje maskiranje i zajednički ples i povorku na ulicama grada koja se završava paljenjem Fašnika, lutke koja je glavni simbol karnevala i koju se tradicionalno okrivljuje za sve nevolje u prošloj godini. Sve to popraćeno je i svečanom trpezom u kojoj se posebno ističu slatki specijaliteti poput krafni, poderane gaće, fritule i razne vrste dizanog tijesta i varijacije uštipaka.

U Europi korijene karnevala nalazimo u poznatom karnevalu koji se održava u Veneciji, a prerušavanjem u razne maske tradicija je nalagala običaj tjeranja zime, hladnih dana i zlih sila koje su trebali otjerati od ljudi i njihovih domova. U Hrvatskoj možemo izdvojiti dva velika kulturna karnevalska događanja koja se tradicionalno održavaju svake godine: u Rijeci i u Samoboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/4