Šurlice - autohtoni krčki specijalitet

Ukusna tjestenina odlično se nadopunjuje s gotovo svim umacima

Šurlice - autohtoni krčki specijalitet

Šurlice ili šurle u krčkoj se kuhinji nalaze još od davnih dana, a do danas su stekle poseban gastronomski ugled i izvan otoka Krka. Nekada su se šurlice jele s janjećim i goveđim gulašom, a danas se poslužuju s najrazličitijim umacima. Na koje se sve načine mogu jesti šurlice, posjetitelji otoka Krka mogu se svakog ljeta uvjeriti kada svrate na Dane šurlica koji se u srpnju održavaju u Vrbniku. Na stolovima krčkih ugostitelja tada se nađu šurlice u gulašu od slasne krčke janjetine, u umaku od tikvica, šurlice bolognez, u umaku od divljih šparoga, u kombinaciji s domaćim pršutom i kvarnerskim škampima ili s dagnjama i janjećim žgvacetom.

Ovoj je krčkoj gastronomskoj manifestaciji cilj istaknuti vrijednost i kvalitetu autohtone otočne kuhinje te posjetiteljima ponuditi pravi gastronomski enološki užitak. Izvorno, šurlice su tjestenina poslužena s gulašem i ribanim sirom. Poput ribljih specijaliteta, pršuta i sira, maslinova ulja i vina i domaća tjestenina poput čuvenih krčkih šurlica i makaruna, postala je jedan od autentičnih, zaštitnih znakova otoka Krka. Specijalitete sa šurlicama u njihovoj domovini, na otoku Krku, svakako kušajte uz čašu autohtone mirisne vrbničke žlahtine.

Posebnost šurlica

Šurlice, komadić tijesta rukama oblikovan oko pletaće igle i janjeći žgvacet s dodatkom ribanog ovčjeg sira postali su neizostavni meni svih svadbi, krštenja i svečanih događaja u obiteljima hrvatskog primorja i otoka. Šurlice se pripravljaju od brašna, vruće vode, jaja, soli i maslinova ulja te su izvrstan primjer dosjetljivosti i spretnosti ruku krčkih domaćica. Iz ovoga jednostavnog recepta nastao je poznati krčki specijalitet koji se odlično nadopunjuje s nizom autohtonih namirnica pa su tako nastala nadaleko poznata jela poput šurlica sa škampima, šurlica u goveđem gulašu, sa šparogama, s „mrkačima” (šurlice s hobotnicom), te s raznim umacima. Prije su domaćice pripremale tjesteninu od biranih sorti pšenice te je ovisno o mogućnostima oplemenjivale jajima, a poslužila je za prilog poznatoj krčkoj janjetini ili plodovima mora, svježim ili sušenim. Posebnost šurlica ogleda se i u načinu oblikovanja tijesta oko drvenog štapića ili pletaće igle kako bi dobile svoj prepoznatljivi izgled.

Priprema šurlica
Za šurlice je potrebno brašno, voda, jaja, ulje ili mast te malo soli. Na 1 kg brašna trebat će vam 500 ml vode, jedno jaje, a možete dodati još i jedan žumanjak, žlica masti ili ulja (običnog ili maslinovog) i malo soli. Zamijesite tijesto da bude glatko i relativno tvrdo. Izrežite na kockice koje motate oko štapića (za ražnjić) ili pleteće igle. Kada dobijete šurlicu dužine 5 – 8 cm, izvucite štapić i šurlica je gotova. Šurlice malo prosušite i skuhajte ih kao i svaku drugu tjesteninu u slanoj vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: © Comugnero Silvana - fotolia

1/4