Što je zima bez cimeta? Recepti za ukusne deserte s omiljenim začinom

Ako nemaš ideju koji desert napraviti, mi imamo. Pronašle smo pet ukusnih recepata s cimetom, od rolica do keksića

Što je zima bez cimeta? Recepti za ukusne deserte s omiljenim začinom

Miris cimeta uvijek nas podsjeća na predbožićno vrijeme i upravo zato, cimet je začin koji ljudi diljem svijeta obožavaju i koriste u mnogim desertima, a nakon crnog papra, upravo je on drugi najpopularniji začin na svijetu.

Image

Cimet – začin koji osim što divno miriše, odličan je i za zdravlje. Ovo su nam omiljeni recepti


Cimet je začin koji dolazi s grana drveća obitelji Cinnamomum, a potječe s Kariba, Južne Amerike i jugoistočne Azije. Ljudi su ga koristili još 2000. godine prije Krista u Egiptu, a u srednjovjekovno doba liječnici su ga koristili za liječenje kašlja, artritisa i upale grla.

Neka istraživanja sugeriraju da spojevi u cimetu imaju antioksidativna, protuupalna, antidijabetička i antimikrobna svojstva te da mogu, između ostalog, pružiti zaštitu od raka i kardiovaskularnih bolesti. 


Image

(Foto: Pexels)


Kao začin, cimet je dostupan u obliku praha ili cijeli, a sve njegove blagodati samo su razlog više da ga uključimo u deserte - zato smo izdvojile pet recepata za ukusne deserte s cimetom.

Rolice s cimetom

Sastojci za punjenje:Sastojci za nadjev:

Postupak:

1. Umuti brašno, šećer, sol i kvasac u velikoj zdjeli i ostavi sa strane. Pomiješaj mlijeko, vodu i maslac zajedno u posudi. Stavi u mikrovalnu ili na štednjak i ugrij dok se maslac ne otopi i smjesa ne zagrije na dodir. Ulij u zdjelu koju si ostavila sa strane, dodaj jaje i miješaj dok ne dobiješ mekano tijesto. Na blago pobrašnjenoj površini rukama mijesi tijesto tri minute. Stavi u posudu koju si prethodno podmazala malom količinom maslaca, pokrij i ostavi da stoji desetak minuta.

2. Nakon 10 minuta razvaljaj tijesto u pravokutnik, a odozgo namaži omekšanim maslacem. Pomiješaj cimet i šećer i sve to pospi po tijestu, koje ćeš zatim čvrsto smotati. Izreži na 10-12 ujednačenih kolutova i složi u lagano podmazanu okruglu posudu za torte ili posudu za pite.

3. Rolice čvrsto pokrij aluminijskom ili plastičnom folijom i ostavi da se dižu u toplom okruženju 60-90 minuta.

4. Nakon što rolice narastu, zagrij pećnicu na 190°C i peci 25-28 minuta dok tijesto lagano ne porumeni. Ako primijetiš da vrhovi prebrzo postanu smeđi, rolice lagano pokrij aluminijskom folijom i nastavi peći.

5. Umuti šećer u prahu, ekstrakt vanilije te kavu ili mlijeko. Prelij ili rasporedi po toplim rolicama, a ostatak rolica čvrsto pokrij i čuvaj do 3 dana na sobnoj temperaturi ili do 5 dana u hladnjaku.

Sastojci za rolice:

  • 345 g brašna
  • 50 g šećera
  • pola čajne žličice soli
  • 2 i 1/4 čajne žličice kvasca
  • 120 ml mlijeka
  • 60 ml vode
  • 3 žlice maslaca
  • jedno veliko jaje
  • 45 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
  • jedna žlica mljevenog cimeta
  • 50 g šećera
  • 120 g šećera u prahu
  • pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
  • 30-45 ml kuhane kave ili mlijeka

Zvjezdice s cimetom i bijelom čokoladom



Postupak

1. Pomiješaj brašno sa šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i prstohvatom soli. Lješnjake, dvije žlice cimeta i klinčiće samelji u mlincu ili blenderu te ih dodaj brašnu. Brašnu dodaj i maslac omekšan na sobnoj temperaturi te jedno jaje i sve dobro izmiješaj.

2. Na radnoj površini koju si posipala brašnom umijesi tijesto i formiraj ga u kuglu. Kuglu tijesta omotaj u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku jedan sat.

3. Tijesto razvaljaj na debljinu 0,5 cm te izreži zvjezdice. Kekse stavi u posudu za pečenje koju si prethodno obložila papirom za pečenje i peci ih u pećnici zagrijanoj na 180°C stupnjeva. Kekse peci desetak minuta.

4. Čokoladu nareži na manje komade, pomiješaj je sa slatkim vrhnjem pa je otopi nad parom. Svaku zvjezdicu premaži otopljenom čokoladom i ostavi na rešetki da se ohladi.

Sastojci:

  • 220 g glatkog brašna
  • 75 g šećera
  • 125 g maslac
  • vrećica vanilin šećera
  • žličica praška za pecivo
  • jedno jaje
  • prstohvat soli
  • 70 g mljevenih lješnjaka
  • 2 žličice cimeta
  • 2 klinčića
  • 200 g bijele čokolade
  • 2 žlice slatkog vrhnja

Pita od jabuka s cimetom



Postupak:

1. Zagrij pećnicu, a jabuke pomiješaj s limunovim sokom. Tijesto razvaljaj u krug i prebaci u lim za pečenje. Na tijesto namaži žele od jabuka, ostavivši tri cm mjesta od kraja. Na tijesto stavi jabuke i šećer te pospi cimetom i bademima. 

2. Preklopi rubove tijesta preko punjenja, ostavljajući otvor u sredini. Preklopljeno pecivo premaži mlijekom. Peci dok ne porumeni, 20-25 minuta, a zatim prebaci na rešetku da se ohladi.

Sastojci:

  • jedna velika jabuka, oguljena i nasjeckana
  • jedna čajna žličica limunovog soka
  • kupljeno tijesto za pitu
  • 2 žlice želea od jabuka
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice cimeta
  • šaka narezanih badema
  • jedna čajna žličica mlijeka

Veganske rolice s cimetom

Sastojci za punjenje:Sastojci za nadjev:

Postupak:

1. Kako bi napravila tijesto, u mlijeko dodaj jabučni ocat i ostavi sa strane. Pomiješaj brašno, sol, cimet, kvasac i kokosov šećer. Lagano zagrij mlijeko na laganoj temperaturi i dodaj ga zajedno s kokosovim uljem u smjesu. Sve zajedno promiješaj dok se dobro ne sjedini, a zatim rukama ujedini tijesto i mijesi ga nekoliko minuta, tako da ti ostane glatka, elastična tekstura. Tijesto stavi u podmazanu posudu i pokrijte kuhinjskom krpom na jedan sat.

2. U međuvremenu pomiješaj agavin sirup i maslac od indijskog oraščića kako bi napravila karamelu, a zatim dodaj cimet i kokosov šećer. Nakon što tijesto naraste, stavi ga na pobrašnjenu površinu, razvaljaj ga i rasporedi karamelu po površini. Pospi smjesu šećera i cimeta, a zatim dodajte orahe.

3. Preklopi tijesto u tri dijela, poput letka ili omotnice, i lagano ga zarolaj. Nareži tijesto na trake i svaku traku uvij kako bi stvorila spiralu, a zatim zaveži u čvor. Rolice stavi u obloženu posudu za pečenje i pokrij prozirnom folijom dodatnih 45 minuta.

4. Zagrij pećnicu na 175°C i rolice peci oko 20-25 minuta dok ne postanu zlatno smeđe. Nakon što se ohlade, premaži ih s malo šećera i ukrasi s malo dodatnih oraha i latica ruže.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 50 g kokosovog šećera
  • 70 ml kokosovog ulja
  • 320 ml biljnog mlijeka
  • jedna žlica jabučnog octa
  • 7 g kvasca
  • jedna žlica mljevenog cimeta
  • prstohvat soli
  • 2 žlice kokosovog šećera
  • pola žlice cimeta
  • 2 žlice maslaca od indijskog oraščića
  • 2 žlice agavina sirupa
  • nasjeckani orasi
  • šećerna glazura po želji
  • nasjeckani orasi i ružine latice za dekoraciju

Keksići od cimeta



Postupak:

1. U mikrovalnoj pećnici otopi maslac i čokoladu i miješaj dok ne postane glatko. Istuci smeđi šećer i jaje. U drugoj posudi umuti brašno, sodu bikarbonu, 1 žličicu cimeta i sol i postupno dodaji u smjesu smeđeg šećera. Stavi u hladnjak i pokrij te ostavi da se ohladi oko sat vremena.

2. Zagrij pećnicu, a u plitkoj zdjeli pomiješaj šećer u prahu i preostali cimet. Oblikuj tijesto kuglice i uvaljaj ih u mješavinu šećera u prahu i cimeta. Peci oko 10-12 minuta i izvadi na rešetke kako bi se ohladilo.

Sastojci:

  • 170 g maslaca
  • 50 g nasjeckane čokolade
  • 190 g smeđeg šećera
  • jedno veliko jaje
  • 250 g brašna
  • 2 čajne žličice sode bikarbone
  • 2 čajne žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 60 g šećera u prahu