Cimet – začin koji osim što divno miriše, odličan je i za zdravlje. Ovo su nam omiljeni recepti

Cimet je zaštitna aroma jesenskih specijaliteta, a mi imamo odlične recepte u kojima ćeš moći osjetiti sve čari ovog drvenastog začina

Cimet – začin koji osim što divno miriše, odličan je i za zdravlje. Ovo su nam omiljeni recepti

Ljubiteljice jeseni napokon su dočekale svoje vrijeme. Kako temperatura lagano pada, počinje padati i šareno lišće koje nam šuška pod nogama dok idemo na posao. Sve su to stvari koje obožavamo, no jedna stvar bez koje jesen ne može započeti su delicije s okusom cimeta.

Image

Zdrave namirnice koje trebaš uvrstiti u svoju prehranu, a potaknut će detoksikaciju organizma


Cimet je naziv za začin koji dobijemo od drveta cimetovca. Ovaj aromatični začin nije plod ili cvijet nego osušena unutarnja kora stabla. Razlikujemo dvije vrste cimeta, cejlonski i kasija, a osim po različitoj geografskoj rasprostranjenosti razlikuju se i po okusu. Cejlonski cimet je nešto blažeg i slađeg okusa dok je kasija cimet puno ljutkastiji i oštriji.


U kulinarstvu se češće koristi cejlonski cimet koji se savršeno sljubljuje s jabukama i šljivama, a odličan je i kao dodatak kavi ili u obliku čaja. Zdravstvene pogodnosti konzumiranja cimeta dokazane su u velikom broju studija, a ekstrakt cimeta se već tisućama godina koristi u ayurvedskoj medicini. Bogat je vlaknima i manganom, sadrži vitamine K, E i B6 te kalij, cink i bakar. Djeluje antimikrobno i antibakterijski, protuupalno i antioksidativno. Također će redovito konzumiranje cimeta ubrzati tvoj metabolizam i pomoći ti održati vitku liniju. 


Ovaj kompleksni sastav čini ga idealnim jesenskim začinom koji će ti pomoći u borbi s bakterijama i u izgradnji jačeg imuniteta, no ne bi trebala pretjerivati. Dnevna doza cimeta je maksimalno šest grama i trebaš biti oprezna da ne prekoračiš navedenu dozu. U suprotnom bi mogla osjetiti posljedice poput mučnine, proljeva i dehidracije. 

Sada kada znaš sve o ovom zlatu s istoka, vrijeme je da ga iskoristiš u delicijama. Pripremile smo nekoliko ukusnih recepata koje jedva čekamo isprobati. 

Štrudla sa šljivama i cimetom


Potrebno ti je:

Postupak:

1. Šljive najprije dobro operi, očisti od koštica i nareži na četvrtine. 
2. U loncu otopi maslac, dodaj šljive i šećer. Sve skupa kuhaj na laganoj vatri nekoliko minuta dok šljive malo ne omekšaju. Ako su šljive pustile previše soka i smjesa je vodenasta, dodaj nekoliko žlica griza.
3. Jedan list za savijaču premaži uljem i preklopi ga drugim listom. Na drugi list stavi malo smjese sa šljivama, zamotaj ga i stavi u nauljenu posudu za pečenje. 
4. Kada si smotala sve štrudle, prekrij ih jednom korom za savijače i peci oko 10-ak minuta na 180 stupnjeva. Nakon toga ukloni koru s površine i peci još 20-ak minuta. Gotove štrudle posipaj šećerom u prahu i posluži tople.

  • 1 pakiranje kora za savijaču
  • 1 kg plavih šljiva 
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice maslaca
  • 3 žlice griza
  • Ulje

Rolice s cimetom i jabukama


Potrebno ti je: 

Rolice: 
Preljev: 
Postupak:

1. U velikoj posudi pomiješaj kvasac, šećer, vodu i ulje i ostavi da odstoji oko pet minuta. 
2. U drugoj posudici izraditi jaja, dodati ga kvascu i dodati još sol i polako brašno. 
3. Od smjese umijesi tijesto i ostavi da se digne oko pola sata. 
4. Za to vrijeme u maloj zdjelici pomiješaj smeđi šećer, cimet i nasjeckane pekan ili obične orahe. 
5. Kada se tijesto diglo, razvaljaj ga u pravokutnik na debljinu od oko 5 milimetara. Premaži ga s pola količine otopljenog maslaca. 
6. Premazano tijesto posipaj smjesom šećera, oraha i cimeta te naribanim jabukama. 
7.  Zarolaj tijesto u jednu veliku roladu, nareži na komade od oko 6 centimetara i posloži ih u posudu za pečenje. Peci ih oko 25 minuta na 170 stupnjeva. 
8. Dok se rolice peku pripremi preljev od šećera u prahu, mlijeka i otopljenog maslaca. 
9. Kada su rolice gotove, izvadi ih iz pećnice, ostavi da se malo ohlade i prelij preljevom. 

  • 20 g svježeg kvasca
  • 250 ml tople vode
  • 50 g šećera
  • 80 ml ulja
  • 1 jaje
  • 1/2 žličice soli
  • 525 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 165 g smeđeg šećera
  • 1 žlica cimeta
  • 50 g pekan ili običnih oraha
  • 2 jabuke
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 1/2 žlice mlijeka
  • 1 žlica maslaca

Čips od jabuke s cimetom


Postupak:

1. Jabuke operi i nareži na kolutove od otprilike 3 milimetra. 
2. Ploške jabuka stavi u posudu, posipaj mješavinom cimeta i šećera i dobro promiješaj. 
3. Dvije velike posude za pečenje obloži papirom za pečenje i na njih rasporedi ploške jabuka. 
4. Jabuke suši u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko dva sata. Znat ćeš da su gotove kada su suhe, ali ne previše tvrde. Pričekaj da se ohlade i uživaj u zdravim grickalicama. 


Potrebno ti je:   

  • 4 jabuke
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žlica šećera

Krem juha od bundeve i cimeta


Potrebno ti je:

Postupak:

1. Bundevu oguli i očisti od sjemenki. Sjemenke možeš sačuvati za salatu ili kao zdrave grickalice.
2. Očišćenu bundevu nareži na veće komade, rasporedi ih po posudi za pečenje obloženoj papirom za pečenje, posipaj paprom i peci dok bundeva ne omekša.
3. Pečenu bundevu ubaci u blender, dodaj malo vode i dobro izmiksaj. 
4. U juhu dodaj sol, papar, cimet i bučino ulje te dobro pomiješaj. Dodaj vode ako je juha previše gusta. Posluži ju toplu, s nekoliko kapi maslinovog ulja. 

  • 1 bundeva
  • 1/2 šalice vode
  • 1 žlica bučinog ulja
  • Slatka mljevena paprika
  • Cimet
  • Papar
  • Sol

Pečena piletina s cimetom


Potrebno ti je:

Postupak:

1. U zdjelici pomiješaj cimet, limunov sok, muškatni oraščić, papar, sol i ulje.
2. Pileće batkove premaži smjesom i ostavi da mariniraju preko noći. 
3. Meso poprži na tavi ili na grilu i posluži uz krumpire ili pire od batata. 

  • 6 pilećih batkova
  • 1 žličica cimeta
  • Sok jednog limuna
  • Muškatni oraščić
  • Papar
  • Sol
  • Ulje