Sezona je zimnice – pripremite pekmeze za prste polizati

Ukusno i fino, a jednostavno za pripremiti!

Sezona je zimnice – pripremite pekmeze za prste polizati

Varijacije sa šljivama

Pekmez od šljiva (bez šećera)

šljive (koliko želite)

Šljive se operu, izvade im se koštice i stave na kuhanje u široku posudu. Pekmez se kuha uz neprestano miješanje. Kuhati ga treba dotle dok se prilikom miješanja pekmeza ne vidi dno, odnosno dok pekmez ne pada u komadima s drvene žlice kojom se miješa.
Šljive se mogu prirediti i tako da se najprije samelju u stroju za mljevenje mesa i onda kuhaju kao što je gore opisano.
Ovo je tradicionalni recept bez šećera i bez guljenja šljiva koji ima svoj osobiti okus.

Pekmez od šljiva s octom

5 kg šljiva
2 dl vinskog octa
1,5 kg šećera
1 vanilija
 2 dl ruma

Šljive se operu, očiste od koštica, preliju octom i kuhaju 15 do 20 minuta. Poslije toga se doda šećer i kuha dok se pekmez ne zgusne. Doda se vanilija i rum, malo promiješa i skida sa štednjaka.
Vruće staklenke se pune pekmezom, ostave na toplom mjestu da se uhvati korica na površini, a zatim poklope.

Pekmez od šljiva i rajčica

3 kg šljiva
1 kg rajčica
1 kg šećera

Šljive se ogule i očiste od koštica. Rajčice se ogule, prokuhaju i procijede. Dodajte im šljive i kuhajte 35 minuta, a zatim i šećer te kuhajte dok se pekmez ne zgusne. Vrući pekmez sipa se u vruće staklenke. Odmah poklopite i okrenute na poklopce te ostavite tako 5 minuta da se stvori vakuum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/5