Sezona je zimnice – pripremite pekmeze za prste polizati

Ukusno i fino, a jednostavno za pripremiti!

Sezona je zimnice – pripremite pekmeze za prste polizati

Pekmez je stari način pripremanja voća. Karakteristika mu je što se dodaje nešto manja  količina šećera nego u džemove, a kuhanjem se nastoji dobiti masa koja će imati manje vode, pa prema tome i veću količinu koncentracije šećera koji se nalazi u voću.

Priređuje se tako da se voće samelje ili gnječi i jedno vrijeme kuha, a kada se dovoljno zgusne onda se dodaje šećer i kuha dotle dok se pekmez ne zgusne, odnosno dok gustoća nije takva da se pri miješanju vidi dno.

Ovdje treba spomenuti posebnu vrstu pekmeza koji je uobičajen kod nas. To je pekmez od šljiva bez dodatka šećera. Ne bi ga trebalo zaboraviti i zbog njegova specijalnog okusa a ni kao nacionalnu prerađevinu od voća.

Da spomenemo i kako pripremiti staklenke -  njih i poklopce operite pa staklenke stavite u pećnicu na 80 - 100 stupnjeva da se osuše i zgriju, a poklopce prokuhajte u čistoj vodi, osušite i ostavite u suhoj krpi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/5