Sezona je mahuna - isprobajte ove recepte

Ukusne i veoma zdrave, a zato što dobro podnose smrzavanje možemo ih jesti cijelu godinu

Sezona je mahuna - isprobajte ove recepte

Ako ste odlučili da se mahunarke što češće nađu na vašem tanjuru, donijeli ste odličnu odluku za svoje zdravlje. Malo je namirnica koje se prema nutritivnoj vrijednosti mogu natjecati s mahunarkama, koje su bogati izbor kvalitetnih bjelančevina s esencijalnim aminokiselinama koje mogu zamijenii i meso.

Mahunarke su pune ugljikohidrata, škroba i celuloze, najbolji su izvor netopivih i topivih vlakna. I jedna i druga povoljno djeluju na organizam, s time da topiva vlakna dobro balansiraju masnoće u krvi, usporavaju razgradnju ugljikohidrata, šećera i njihovu apsorpciju u crijevima, te povoljno djeluju na sniženje razine glukoze u crijevima. U mahunarke pripadaju mahune, grah, grašak, soja, bob, leća, slanutak i kikiriki. Ljeto i rana jesen sezona su mahuna, pa njima posvećujemo ovaj put više prostora.

Ljetni ručak uz mahune

Uz uobičajene antioksidanse poput vitamina C i beta-karotena, mahune su bogate i manganom, antioksidativnim mineralom. Najveću antioksidativnu snagu mahunama daju fitotvari poput karotenoida (lutein, beta-karoten) i flavonoida. Mahune su također bogate vitaminima A, K, B6, imaju povoljno djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava zbog svojih antioksidativnih svojstava. Zbog velikog udjela karotenoida i flavonoida mahune imaju i izvrsna antiupalna svojstva. Ističu se i po udjelu minerala silicija, koji je poput poznatijih minerala kalcija i magnezija vrlo bitan za zdravlje kostiju i vezivnog tkiva.

Mahune dobro podnose zamrzavanje

Prilikom zamrzavanja mahune malo gube na nutritivnoj vrijednosti. Prije spremanja u zamrzivač odrežite mahunama krajeve, narežite ih i blanširajte tri minute. Ohlađene i posušene, spremite u plastične vrećice. Izvan sezone jedite konzervirane mahune, koje ne gube puno na kvaliteti. Prije pripremanja mahune uvijek operite, nožem im odrežite krajeve i povucite "konce" pa narežite.

Najčešće se kuhaju ili pirjaju, a mogu se i peći, obično u složencima. Odlične su kao prilog mesnim jelima ili kao glavno jelo, a najbolje ih je pripremati kuhanjem na pari. Zbog jednostavnosti pripreme i visoke nutritivne vrijednosti trebale bi pronaći mjesto na svakom jelovniku. Mahune na varivo su izdašno glavno jelo, a kuhane su mahune odlične i kao sastojak juha, variva s više vrsta povrća. Odlično se slažu s različitim vrstama mesa, gljiva, a od začina s češnjakom, koprom i kimom. Odlične su i pirjane s drugim povrćem kao prilog mesu. Od mahuna možemo napraviti i osvježavajuću salatu, koja je odlična pripremljena s dosta češnjaka i malo peršinovog lista ili kopra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: © MSPhotographic - fotolia

1/5