Sacher torta – kraljica čokoladnih torti sa zanimljivom povijesti

Poznata kao jedan od najčuvenijih bečkih specijaliteta, Sacher torta zadovoljit će i najzahtjevnije nepce

Sacher torta – kraljica čokoladnih torti sa zanimljivom povijesti

Povijest ovog legendarnog kolača počinje 1832. godine kada ga je prvi put ispekao bečki pekar Franz Sacher za kneza Klemensa Metternicha. No kao i mnogo stvari u životu, recept za ovu tortu bio je spoj nužnosti i mašte. Naime, Von Metternich je naredio svom kuharu da ispeče najfinije kolače koje zna napraviti kako bi knez dostojno ugostio svoje goste. No kuhar se razbolio, a dužnost pripreme slastica pala je na njegovog 16-godišnjeg zamjenika Franza Sachera. Franz se snašao i izmislio vlastiti recept za tortu koja je na posljetku oduševila goste

Recept je neko vrijeme bio zaboravljen dok ga Franzov sin Eduard nije ponovno oživio. Kao kraljevski i carski šef kuhinje u slastičarni "Demel", Eduard je očev recept doveo do savršenstva i napravio Sacher tortu kakvu znamo danas. Ova legendarna slastica ima i svoj dan, 5. prosinac


Tortu spravljenu po originalnom receptu možeš kušati u samom centru Beča, u hotelu Sacher. No isprobati ju možeš i u vlastitom domu. Donosimo ti recept za ovu ukusnu, ali i vrlo jednostavnu slasticu za koju ti je potrebno samo nekoliko osnovnih sastojaka. 

Potrebno ti je:

  • 6 jaja
  • 140 g šećera
  • 140 g maslaca
  • 160 g čokolade za kuhanje 
  • 100 g brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 200 g džema od marelica


Glazura:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 4 žlice ulja 


Postupak:
Jaja razvoji na bjelanjke i žumanjke. Čokoladu i maslac otopi i ohladi toliko da smjesu možeš dodirnuti rukom. Žumanjke, čokoladu, maslac i šećer pjenasto izradi mikserom. Bjelanjke mikserom miješaj dok ne dobiješ snijeg i zatim ga pažljivo i polako umiješaj u smjesu sa žumanjcima. Okrugli kalup promjera 26 cm namaži maslacem i zatim brašnom. Smjesu za biskvit ulij u kalup i stavi u pećnicu koju si prethodno zagrijala na 180 stupnjeva Celzijevih. Peci oko 45 minuta. Znat ćeš da je biskvit gotov ako ga ubodeš čačkalicom i ona izađe potpuno čista. 

Kada se biskvit malo ohladi prereži ga na pola i dok je još topao, sredinu namaži džemom od marelica. Vrati gornji dio biskvita na donji i ostavi da se ohladi do kraja. Za glazuru otopi čokoladu za kuhanje s 4 žlice ulja. Najbolje je koristiti ulje koje nema aromu, poput suncokretovog ulja. Na biskvit sobne temperature izlij čokoladu i rasporedi ju preko cijele torte. Ostavi ju u hladnjaku nekoliko sati kako bi se čokolada stisnula, a kolač ohladio. 

Chocolate Cake Glaze GIF from Chocolatecake GIFs


Po želji posluži s malo tučenog vrhnja i uživaj!