Omiljene crvene bobice ponovno nam uljepšavaju dane, a uz ove recepte možeš ih kušati na posve novi način

Svake godine jedva čekamo proljeće kako bismo ponovno osjetili neodoljivi miris sočnih crvenih jagoda, omiljenog proljetnog voća koje nam uljepša svaki travanj i svibanj. S obzirom da su se prve ovosezonske jagode pojavile u prodaji, donosimo ti odlične recepte kako da ih iskoristiš u svojoj kuhinji

Omiljene crvene bobice ponovno nam uljepšavaju dane, a uz ove recepte možeš ih kušati na posve novi način

Bobice kojima je teško odoljeti, svima omiljene jagode, ponovno se vraćaju na naše stolove. Iako ih je s obzirom na pandemiju korona virusa i manjak voća i povrća u dućanima teško naći, mnogi OPG-ovi ih dostavljaju na kućne adrese što znači da se i ni ove godine ne moramo odreći uživanja u ovom omiljenom sezonskom voću.  
Osim što lijepo izgledaju, zavodljivo mirišu i iznimno su ukusne, jagode pružaju čitav niz blagotvornih učinaka na ljudsko tijelo ako ih se redovito konzumira. Ove slatke bobice, koje se zanimljivo ne vode ni kao voće ni kao povrće već kao odebljali cvijet biljke, imaju zavidan sadržaj vitamina i minerala te hranjivih tvari koje pogodno djeluju na čovjekovo zdravlje.  
Većinom se jagode sastoje od vode, i to čak 91 posto, a ostatak njihova sastava čine ugljikohidrati te nešto sitno masnoća i proteina. Upravo iz tog razloga su i vrlo niskokalorične pa 100 grama jagoda sadrži samo 32 kilokalorije – a sve to u prijevodu znači da u njima možeš stalno uživati.

Jagode uz sve to imaju i relativno nizak glikemijski indeks pa njihova konzumacija neće izazvati nagle promjene glukoze u krvi. Bogate su i antioksidansima i vitaminom C, kojega na iznaneđenje mnogih sadrže više no naranče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Odavno je poznato kako konzumacija bobičastog voća može smanjiti rizik od pojave mnogih kroničnih bolesti, što je samo još jedan poticaj da jagode uvrstimo u svoju prehranu koliko god je to moguće. Jagode tako pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa, pretilosti i kardiovaslukarnih bolesti, a neke su studije pokazale kako konzumiranje jagoda može usporiti razgradnju ugljikohidrata i smanjiti nagle promjene glukoze i inzulina u krvi.

Jagode poboljšavaju i status antioksidansa u krvi te smanjuju oksidativni stres, a uz to su korisne i za poboljšanje funkcije krvnih žila. Zbog toga što sadrže elaginsku kiselinu, koja usporava rast stanica raka, dobre su i za prevenciju raka usne šupljine.

Zbog svih ovih razloga, ali i zbog jednostavne činjenice da su vrlo ukusne, jagode su mnogima najdraže voće. Jeli ih sirove bez ičega, u kolačima, kašama, marmeladama ili samo posipane šećerom, jagode nas uvijek iznova oduševe svojim okusom. Baš zato ti donosimo tri slatka, a jednostavna recepta s crvenim bobicama.

1/4