Omiljene crvene bobice ponovno nam uljepšavaju dane, a uz ove recepte možeš ih kušati na posve novi način

Svake godine jedva čekamo proljeće kako bismo ponovno osjetili neodoljivi miris sočnih crvenih jagoda, omiljenog proljetnog voća koje nam uljepša svaki travanj i svibanj. S obzirom da su se prve ovosezonske jagode pojavile u prodaji, donosimo ti odlične recepte kako da ih iskoristiš u svojoj kuhinji

Omiljene crvene bobice ponovno nam uljepšavaju dane, a uz ove recepte možeš ih kušati na posve novi način

Bobice kojima je teško odoljeti, svima omiljene jagode, ponovno se vraćaju na naše stolove. Iako ih je s obzirom na pandemiju korona virusa i manjak voća i povrća u dućanima teško naći, mnogi OPG-ovi ih dostavljaju na kućne adrese što znači da se i ni ove godine ne moramo odreći uživanja u ovom omiljenom sezonskom voću.  
Osim što lijepo izgledaju, zavodljivo mirišu i iznimno su ukusne, jagode pružaju čitav niz blagotvornih učinaka na ljudsko tijelo ako ih se redovito konzumira. Ove slatke bobice, koje se zanimljivo ne vode ni kao voće ni kao povrće već kao odebljali cvijet biljke, imaju zavidan sadržaj vitamina i minerala te hranjivih tvari koje pogodno djeluju na čovjekovo zdravlje.  
Većinom se jagode sastoje od vode, i to čak 91 posto, a ostatak njihova sastava čine ugljikohidrati te nešto sitno masnoća i proteina. Upravo iz tog razloga su i vrlo niskokalorične pa 100 grama jagoda sadrži samo 32 kilokalorije – a sve to u prijevodu znači da u njima možeš stalno uživati.

Jagode uz sve to imaju i relativno nizak glikemijski indeks pa njihova konzumacija neće izazvati nagle promjene glukoze u krvi. Bogate su i antioksidansima i vitaminom C, kojega na iznaneđenje mnogih sadrže više no naranče.


Odavno je poznato kako konzumacija bobičastog voća može smanjiti rizik od pojave mnogih kroničnih bolesti, što je samo još jedan poticaj da jagode uvrstimo u svoju prehranu koliko god je to moguće. Jagode tako pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa, pretilosti i kardiovaslukarnih bolesti, a neke su studije pokazale kako konzumiranje jagoda može usporiti razgradnju ugljikohidrata i smanjiti nagle promjene glukoze i inzulina u krvi.

Jagode poboljšavaju i status antioksidansa u krvi te smanjuju oksidativni stres, a uz to su korisne i za poboljšanje funkcije krvnih žila. Zbog toga što sadrže elaginsku kiselinu, koja usporava rast stanica raka, dobre su i za prevenciju raka usne šupljine.

Zbog svih ovih razloga, ali i zbog jednostavne činjenice da su vrlo ukusne, jagode su mnogima najdraže voće. Jeli ih sirove bez ičega, u kolačima, kašama, marmeladama ili samo posipane šećerom, jagode nas uvijek iznova oduševe svojim okusom. Baš zato ti donosimo tri slatka, a jednostavna recepta s crvenim bobicama.

Jagode na štapiću

Priprema

Čokoladu rastopi na pari, umiješaj sitno nasjeckane orahe, promiješaj i makni s pare. Oprane i osušene jagode napikaj na štapiće, umoči u čokoladu i pospi čokoladnim žitaricama. Stavi u hladnjak dok se čokolada ne stvrdne.

Ovaj vrlo jednostavan recept oduševit će i one najmlađe, ali i one nešto starije. Gotov u samo 30 minuta, a sladak i okusom i estetikom, ovaj recept pravi je hit. 

Sastojci: 

  • 250 g čokolade za kuhanje
  • 40 g oraha
  • 500 g jagoda
  • 30 g čokoladnih žitarica

Kremasta torta od jagoda

Za sos od jagoda:Priprema:

Sastojci:

  • 150 grama keksa
  • 1/2 šalice kokosovog brašna
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 vrećica vanilin šećera sa cimetom
  • 100 grama otopljenog maslaca
  • 2 bjelanjka
  • 1 šalica šećera
  • 250 grama jagoda
  • 1 žličica soka od limuna
  • 1 žličica vanilin ekstrakta
  • 3 šalice jagoda
  • 1/2 šalice šećera
  • 2 žličice vode
  1. Na dno okruglog kalupa za tortu stavi papir za pečenje. Stavi kekse u blender, dodaj kokosovo brašno, cimet i vanilin šećer sa cimetom i izblendaj smjesu, ali tako da ostane i malo krupnijih komada keksa. Ako nemaš vanilin šećer sa cimetom, dodaj još 1/2 kašičice mljevenog cimeta i 1 vrećicu vanilin šećera. Zatim dodaj istopljeni putar i sve zajedno pomiješaj žlicom. Prebaci ovu smjesu na dno kalupa i dobro ju utapkaj. Sve spremi u frižider da se hladi.
  2. U posudu stavi bjelanjke, nasjeckane jagode, šećer, sok od limuna i vanilin ekstrakt te izmuti sve mikserom prvo sporo, a zatim sve brže i brže. Muti sve dok se šećer ne otopi, a to možeš provjeriti prstima. Kada ne osjetiš pod prstima u smjesi kristale šećera smjesa je spremna.
  3. Zatim na ohlađeno dno torte prelij smjesu s bjelanjcima, poravnaj i prekrij folijom te drži u zamrzivaču najmanje 4 sata. Za to vrijeme spremi sos od jagoda i to tako da u dublji lonac staviš jagode, šećer i vodu i polako sve skupa na vatri zavreš. Kada smjesa zavrije skini ju sa štednjaka i ispasiraj te procijedi. Kada se sos ohladi možeš ga, kao i svježe jagode, koristiti za dekoraciju torte.

?Crveno-bijela krema s jagodama

Priprema:

Sastojci:

  • ?2 pudinga s komadićima jagode Dolcela
  • 80 g šećera
  • 1 l mlijeka
  • 1 mljevena želatina
  • 150 ml vode
  • 200 g džema od jagoda
  1. Prašak za puding s komadićima jagode pomiješaj s pola količine šećera. Od pola litre hladnog mlijeka oduzmi 6 žlica i dobro ih promiješajte sa smjesom pudinga i šećera. Ostatak mlijeka skuhaj, odmakni s vatre i dodaj mu razmućeni prašak za puding, vrati na vatru te miješajući kuhaj 1 - 2 minute. Vrući puding uspi u čaše za posluživanje do 1/3 volumena čaše.
  2. Sadržaj vrećice želatine pomiješaj s 50 ml hladne vode i ostavi 10 minuta da želatina nabubri. Džem pomiješaj s ostatkom vode, stavi na vatru, zagrij do vrenja i lagano kuhaj oko 2-3 minute. Ukloni s vatre, umiješaj pripremljenu želatinu, dobro promiješaj i rasporedi po pudingu u čašama.
  3. Ostavi da se želatina dobro ohladi i stvrdne. Kad se želatina dovoljno učvrstila, na isti način pripremi drugi puding s komadićima jagode.Pripremljeni puding rasporedi u čaše po želatini, pusti da se malo ohladi i spremi u hladnjak do posluživanja. Po želji ukrasi narezanim jagodama i listićima mente.