Nema boljeg prirodnog lijeka od češnjaka, a niti ukusnijeg jesenskog obroka

Jesen je vrijeme kada vladaju gripe i prehlade, a doskočiti im možemo ako u prehranu uključimo bijeli luk

Nema boljeg prirodnog lijeka od češnjaka, a niti ukusnijeg jesenskog obroka

Češnjak je jedna od onih namirnica koje ili obožavamo ili ne možemo pojesti niti u tragovima. Koristimo ga kao dodatak jelu, ali i kao prvu crtu obrane od mikroorganizama koji nam tijekom jesenskog perioda žele narušiti zdravlje

Image

Slasni batat jača imunitet i poboljšava okus jesenskih jelovnika


Poznat i kao bijeli luk, češnjak je jedna od najstarijih namirnica koje je čovjek kultivirao. Uzgaja se preko 5 tisuća godina, a porijeklom je iz centralne Azije. Osim što je ukusan dodatak mediteranskim jelima, vrlo je zdrav. Uz mnogo bjelančevina, vlakana i minerala poput natrija, kalija, magnezija, kalcija, fosfora, sumpora i željeza, glavni aktivni sastojak je alicin - prirodni antibiotik koji ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Kako bi ga što bolje iskoristili, potrebno je svježi češnjak nasjeckati prije konzumacije, a ne jesti cijeli.


Češnjak svojim jedinstvenim sastavom spojeva sa sumporom normalizira ubrzan rad srca i poboljšava rad srčanih krvnih žila, jedan je od najboljih sredstava u prevenciji i liječenju začepljenja krvnih žila te uz to snižava razinu kolesterola u krvi. Upravo ti sumporni spojevi zaslužni su i za njegovu opojnu aromu. Miris nekada može biti neugodan, a za ublažavanje najbolje je koristiti peršin, metvicu, mažuran i majčinu dušicu. 


U ljekarnama možemo pronaći suplemente koji sadrže ekstrakt češnjaka i tako zaobići problem s mirisom, ali stručnjaci ipak savjetuju da je najbolji izbor svježi i domaći češnjak. Možemo ga sitno nasjeckati i dodati salatama ili varivima, a može biti i zvijezda jela. Pronašle smo recepte za upravo takva jela u kojima ćemo osjetiti sav potencijal češnjaka

Pečeni češnajk


Postupak:

1. S češnjaka odstrani vanjsku koru, ali ne do kraja. Svaki češanj bi i dalje treba biti u svom omotaču. 
2. S vrha nožem odreži oko pola centimetra češnjaka i ukloni. 
3. Češnjak polij s malo maslinovog ulja, dodaj par kristalića soli i zamotaj u papir za pečenje ili aluminijsku foliju. 
4. Češnjak peci oko sat vremena na 180 stupnjeva i kada je gotov jednostavno ga istisni iz kore. 

Pečeni češnjak odlična je baza za pripremu raznih jela i salata. Okus mu je pomalo slatkast i orašast te mnogo blaži nego onaj svježeg češnjaka. 


Potrebno ti je:   

  • 1 cijeli češnjak
  • Maslinovo ulje
  • Sol

Umak od češnjaka


Postupak:

1. Krem sir, kiselo vrhnje, limunov sok, nasjeckan češnjak, sol i papar ubaci u blender i dobro usitni.
2. Svježi peršin operi i nasjeckaj na sitne komadiće i pomoću žlice umiješaj u umak. 
3. Umak posluži hladan uz čips ili kao preljev za tortilje i slična jela. 


Potrebno ti je:

  • 250 g krem sira
  • 200 mL kiselog vrhnja
  • 3 žlice limunova soka
  • 4 češnja pečenog češnjaka
  • Vezica peršina
  • Papar 
  • Sol

Kruh sa češnjakom


Postupak:

1. Kruh star barem jedan dan nareži kao da ga režeš na šnite, ali nemoj narezati do kraja kako bi ostao u komadu. Stavi ga u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. 
2. Narezane dijelove kruha obilno premaži maslacem i posoli.
3. Češnjak i vlasac nasjeckaj na sitne komadiće i posipaj ih po maslacu na kruhu. 
4. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva i u vruću stavih kruh. Kruh peci dok ne poprimi zlatnu boju, a maslac se potpuno ne upije u kruh.
5. Posluži dok je kruh još topal i hrskav.

Po želi između šnita možeš dodati i malo sira. 


Potrebno ti je:   

  • Kruh po izboru
  • Maslac
  • Češnjak
  • Sol
  • Vlasac

Juha od češnjak


Postupak:

1. U lonac dodaj ulje, sjeckani luk, malo soli i na laganoj vatri prži dok ne omekša.
2. Dodaj protisnuti češnjak te dalje prži dok češnjak ne omekša i ne zamiriše. Pazi da ne zagori!
3. Dodaj brašno, promiješaj, podlij bijelim vinom i povrtnim temeljcem te kuhaj na laganoj vatri 15-ak minuta.
4. Pred kraj kuhanja juhu izmiksaj štapnim mikserom, umiješaj mileram i začini solju, paprom i mljevenom paprikom.
5. Posipaj sjeckanim svježim peršinom i posluži toplo.


Potrebno ti je:   

  • 10 češnjeva češnjaka
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica brašna
  • 700 mL povrtnog temeljca
  • 1/2 žličice mljevene ljute paprike
  • 1 glavica luka
  • 100 mL bijelog vina
  • 200 g milerama
  • Papar
  • Sol
  • Svježi peršin

Maslac s češnjakom i travama


Postupak:

1. Začine i češnjak sitno nasjeckaj. 
2. Maslac ostavi da stoji izvan hladnjaka dok ne bude sobne temperature i zatim ga izradi mikserom. 
3. Pomoću vilice pažljivo umiješaj začine i češnjak u maslac dok se ne rasporede po cijeloj smjesi. 
4. Odreži komad papira za pečenje i u sredinu prebaci maslac iz posude. Zarolaj ga pomoću papira u mali valjak i zavrni oba kraja. 
5. Ostavi maslac u hladnjaku nekoliko sati dok se ne učvrsti. Posluži ga uz tost, omlet ili kao dodatak pečenom mesu. 


Potrebno ti je:   

  • 250 g maslaca
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žlica svježeg ružmarina
  • 1 žlica timijana
  • 3 žlice peršina