Sada znamo kako raditi savršeni tart koji će oduševiti sve

Nakon što smo prošli tjedan naučili raditi savršeno prhko tijesto vrijeme je da napravimo kremu i dovršimo savršen tart

pexels-anna-tukhfatullina-food-photographerstylist-2693447.jpg
Foto: Pexels

Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi, prošli tjedan nas je učila kako napraviti savršeno prhko tijesto,a ovaj tjedan smo naučeno odlučile spojiiti u savršeni tart. Zašto baš tart?

"Hodajući pariškim ulicama i razgledavajući izloge, najviše bih se zaustavila kod slastičarnica. Satima bi mogla promatrati tu ljepotu izrade malih, ali i velikih kolača. Tu raznolikost boja što se stapaju. Uvijek bi pomislila kakva je to tehnika? A tek okus! Morala sam si priznati da nikad neću znati napraviti ništa slatko osim palačinki, pa jedno vrijeme sam gledala neke druge izloge", objasnila nam je Ivana.

Image
Ide na sve

Kako napraviti prhko tijesto da uvijek ispadne savršeno?

"Moj prvi susret sa izradom kolača se dogodio nakon gledanja emisije gdje su se kanidati natjecali u najbolju izradu i okus kolača. Nakon toga sam otišla do marketa, kupila sve potrebne sastojke i krenula. Nije bilo jednostavno, prva dva su završila u smeću, al ponavljanje je majka znanja. Nakon proučavanja svakog detalja krenula sam opet, bilo je bolje. I svaki put je bilo bolje. Danas s lakoćom pristupam svakom izazovu sretna jer cu nešto naučiti. Poigravajući se, osmislila sam i sama recepte. Nemam ih jos dovoljno za kuharicu, ali strpljen, spašen. Najdraža slastica su mi bili tartovi. Oni u malim kalupima. Samo za mene", kroz smijeh kaže Ivana te dodaje da kada je ovladala tehnikog prhkog tijesta i izrade slastičarske kreme, tartove je radila barem dvaput tjedno.

Image
Foto: Pexels

"Ne znam tko je to sve pojeo, al znam da i danas uživam u istome. Slastice zahtjevaju i puno strpljenja, smirenost, usredotočenost i ponekad su zaista zahtjevne. Upravo se nedostatkom ovih osobina, dolazi do kikseva. Pomislite, sve sam radila isto, zašto je ovakao ispao. Događa se.Uostalom, i to je škola. Kvaliteta namirnica je vrlo bitna. Nabavka odličnih poprilično teška. Iako opet, kad nešto odlučiš sve je moguće. Nadam se da će vas ovaj video navesti da se okušate u pokušaju izrade istoga", rekla je Ivana.

Slastičarska krema

500 ml mlijeka

4 žutanjka

1 mahuna vanilije

50 g škrobnog brašna

90 g šećera

Žutanjke i šećer dobro razmutiti, dodati sjemenke iz vanilija mahune i brašno te dobro promiješati. Od 500 ml mlijeka odvojiti 1 dcl te umutiti s žutanjcima.

Ostalo mlijeko ugrijati do vrenja, maknuti s vatre te polako dodavati smjesu od žutanjaka uz stalno miješanje . Ovaj postupak radite polako da se jaja nebi zgrudala ako naglo krenete sipati u vruće mlijeko.

Vratite  na kuhanje uz stalno miješanje dok se skroz ne zgusne i ne ujednači. Smjesa mora biti jednolična i glatka.

Pokrijte ju sa prozirnom folijom i ohladite prije upotrebe.

Tropical tart

Slatko prhko tijesto  (recept ovdje)

Slastičarska krema

200 ml slatkog vrhnja

10 g šećera u prahu

1 zreli mango

1 banana

2 kiwija

Čips od kokosa za posipanje

Nekoliko listova mente

Napunite tart sa slastičarskom kremom . Izradite šlag od slatkog vrhnja tako da ga miksate do željene gustoće, a zatim umiješajte šećer u prahu te još kratko miksajte pazeći da ga ne pretvorite u maslac. Ostavite ga u hladnjak dok narežete voće u željeni oblik.

Šlag kremom napunite tart te ukrasite voćem , čipsom od kokosa i listovima sviježe mente. Savršen kolač za sva godišnja doba.