Ide na sve

Kako napraviti prhko tijesto da uvijek ispadne savršeno?

Lagano i svestrano prhko tijesto savršena je baza za mnoge deserte, a prije svega naravno za razne pite i quicheve.

Prhko tijesto je jedan od osnovnih recepata koje mnogi rade kod kuće. Lagano i svestrano prhko tijesto savršena je baza za mnoge deserte, a prije svega naravno za razne pite i quicheve. Upravo zato smo s našom gastro blogericom Ivanom Perić Rabhi odlučili raditi prhko tijesto koje uvijek ispadne savršeno.

Image

Kako kod kuće napraviti maki sushi?

"Kad sam probala nekoliko recepata prhkog tijesta, ovo s bademovim brašnom mi je dalo baš onu lijepu teksturu koju sam željela dobiti. S vremenom sam primjetila da nisam jedina koja ga stavlja, iako sam mislila da sam napravila odličan omjer. U svakom slučaju, tijesto je tako fino da se od njega mogu raditi i kolačići", otkrila nam je Ivana,ali i upozorila na što posebno moramo biti pažljivi kako bi tijesto bilo idealno.

Image

"Morate paziti da su svi sastojci hladni i da nakon što se tijesto ohladilo u frižideru, nakon valjanja i stavljanja u kalup, ponovo stavi u frižider. Znači, tako u kalupu treba odstajati 5 min u frižideru i onda u pećnicu na temp 170 C, 20 min do pola sata. Tek nakon toga ide punjenje.", ističe nam Ivana te kaže kako tijesto možete začiniti po svom guštu, odnosno dodati aromu vanilije, cimeta, limuna itd. Na taj način ćete dobiti punoću okusa. Sve ovisi s čim ćete ga puniti, tako da se okusi sljubljuju. 

"Postoje i čokoladne varijante tijesta (kakao), zelene (matcha), roze (prah maline) itd. U svakom slučaju poigrajte se bojama tako da ćete ih dodati u brasno. U tom slučaju pazite da oduzmete količinu brasna od težine sastojka koju ćete dodati. Npr. ako je u receptu ukupno 300g brasna, oduzmite 30g te dodajte tu kolicinu (30g) kakaa ili ostalog sto zelite. Voila!", zaključila je Ivana.

Slatko prhko tijesto

100 g maslaca

65 g šećera u prahu

20 g bademovog brašna

Malo soli

1 jaje

165 g brašna glatkog

U sjeckalicu stavite brašno, zatim šećer u prahu, malo soli, maslac narezan na kockice , te bademovo brašno. Dobro sve pomiješajte dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. U takvu smjesu umiješajte jedno jaje te izradite tijesto. Tijesto će biti malo ljepljivo ali ne brinite, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u frižideru na 2 sata.

Kad je tijesto spremno za valjanje, na radnu površinu pospite malo brašna te lagano razvaljajte tijesto na promjer 26 cm. Zatim ga premjestite pomoću valjka u kalup te utisnite lagano i u rubove. Izbodite ga vilicom i stavite u frižider da se stisne dok se pećnica ne zagrije na 160 C. Pecite ga 20- 30 min dok ne dobije zlatnu boju. Nakon hladjenja vaš tart je spreman za punjenje.