Male bombice zdravlja: Recepti uz koje ćeš napokon zavoljeti prokulice

Ove zdrave zelene glavice čiste od toksina i štite od raka, ali često su nepravedno na lošem glasu. Imamo par recepata koji će to promijeniti

Male bombice zdravlja: Recepti uz koje ćeš napokon zavoljeti prokulice

Prokulice iliti kelj pupčar dio su moćne obitelji krstašica, zajedno s brokulom, keljom, cvjetačom, kupusom, raštikom i kineskim kupusom. 

Image

Hrana za mozak: Dvanaest zdravih namirnica za britak um i bolje pamćenje


Zdrave i niskokalorične prokulice, s manje od 40 kalorija po šalici, također imaju i malo ugljikohidrata, ali puno vlakana. Kao i ostale kupusnjače, prokulice pružaju niz vitamina, od kojih se ističu vitamin A B, C, E i K, minerala poput kalija, mangana, željeza, magnezija, bakra i kalcija te antioksidansa i biljnih bjelančevina.

Uz tosadržavaju značajne količine sumpornih tvari koje povećavaju sposobnost jetre da stvara enzime koji uklanjanju potencijalno otrovne tvari te štite od raka.


Image


(Foto: Unsplash)


Nažalost, prokulice su često na lošem glasu zbog svog intenzivnog mirisa i gnjecaste teksture, međutim, potpuno nepravedno jer najčešće za to uopće nisu krive prokulice nego način pripreme

Prvo, imaj na umu da ih opereš tek neposredno prije pripreme te da ih ne namačeš jer će tako izgubiti hranjive tvari. Drugo, nakon čišćenja, a prije kuhanja, nije ih loše pustiti na sobnoj temperaturi (cca 5 do 10 minuta) jer se na taj način aktiviraju blagotvorni enzimi. I treće i najvažnije, iako ih možeš i skuhati u vodi ili odmah pržiti, preporučuje se da se prvo skuhaju na pari (5 min je dovolljno!) jer će na taj način (kao i sve drugo povrće) najbolje sačuvati svoje hranjive vrijednosti, odnosno izvana će biti mekane, iznutra hrskave, a lako probavljive.

Nakon toga spremne su za jelo ili nastavak pripreme ukoliko i želiš završiti na tavici ili u pećnici uz druge namirnice ili začine. Osim toga, pečenjem i prženjem prokulice dobivaju poseban okus jer otpuštaju prirodan šećer i postaju karamelizirane. 

Ako još uvijek nisi uvjerena, zaviri u galeriju u nastavku i provjeri recepte s prokulicama koji će promijeniti mišljenje i najvećim protivnicima ovog malog, ali moćnog povrća:

Zapečene prokulice sa senfom i medom

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.

2. Pripremi umak: U zdjelu dodaj zrnati senf, spicy ili Dijon senf, med, soja sos te sol i papar po želji. Dobro promiješaj, probaj i prilagodi okus po želji.

3. U zdjelu dodaj prepolovljene prokulice i malo ih posoli i popari za dodatan okus. Nježno pomiješaj i pusti ih da se mariniraju 10 minuta na sobnoj temperaturi.

4. Zagrij tavicu na srednje jakoj vatri. Dodaj ulje i zatim prokulice (marinadu sačuvaj za kasnije). Nakon 3-4 minute prženja, premjesti prokulice u pećnicu na 8-12 minuta dok ne postanu zlatno smeđe i mekane. 

5. Izvadi ih iz pećnice i dodaj preostalu marinadu te ako želiš, prethodno tostirane i nasjeckane bademe i datulje. 


Sastojci:

  • 2 žličice senfa (najbolje ako je zrnati)
  • 30 g senfa jakog okusa (npr Dijon ili neki spicy senf)
  • 35 ml meda 
  • 15 ml soja sosa
  • sol, papar po želji (s tim da ne treba pretjerivati sa soli ukoliko koristiš soja sos koji sam po sebi daje slanoću)
  • 200 g prokulica
  • 1 žličica ulja po izboru 
  • *opcionalno za serviranje: bademi, datulje

Kremasta juha od prokulica i cvjetače

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje i dodaj narezane prokulice i cvjetače pomiješane s maslinovim uljem. Peci oko 25 minuta, na oko pola pečenja malo promiješaj.

2. U međuvremenu, otopi maslac u dubljoj tavi na slaboj vatri i dodaj nasjeckani luk. Kuhaj oko 5 minuta, dodaj sol i povrtni temeljac i pusti da se krčka još 5 minuta.

4. Ugasi pećnicu, prebaci pečeno povrće u tavicu s lukom i temeljcem i kuhaj još 2 minute (Po želji ostavi sa strane malo pečenog povrća za posluživanje).

5. Sve prebaci u blender i pretvori u glatku smjesu. Posluži s preostalim povrćem i posoli/popari po želji. 


Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 450 g prokulica
  • 450 g cvjetače
  • 1 žličica maslaca
  • 1 veći (ili 2 manja) luk šalot 
  • 750 ml povrtnog temeljca (ili vode)
  • sol, papar, začini po želji

Prokulice s kus kusom

Priprema:

1. Prokulice oprati, očistiti i zarezati ih malo nožićem na vrhu.
2. U posudu staviti vodu, dodati malo soli pa staviti na vatru. U vrelu vodu ubaciti prokulice i kuhati ih nekih 7 do 10 minuta. Potom ocijediti vodu i kratko samo ohladiti prokulice te ih nakon toga prerezati na pola.
3. U tavicu ulijati malo maslinovog ulja i zagrijati. Na ulje staviti luk nasjeckan na kriške te dodati i prokuhane prokulice. Sve zajedno pržiti nekih 10 minuta, stalno miješajući, dok luk ne požuti a prokulice ne poprime malo tamniju boju. Dok se sve to prži, dodati i začine po želji, u količinama prema želji. Mi smo dodali sol, curry i mljeveni češnjak.
4. Dok se luk i prokulice prže na ulju, pripremiti kus-kus. Za pripremu 200 g kus-kusa vam treba 200 ml vode. Najprije u posudu ulijete 200 ml vode, u vodu dodate 2-3 žličice maslinovog ulja i do žličicu soli. Vodu s uljem staviti na vatru da proključa pa maknuti posudu s vatre i u vrelu vodu dodati kus kus te promiješati. Potom neka tako odstoji i bubri 2 minute.
5. Nakon toga, vratiti posudu s kus kusom na laganu vatru i dodati 2-3 žličice maslaca. Cca 3 minute tako miješati na laganoj vatri da se maslac otopi i sve zajedno poveže. Kad ste pripremili kus kus i prokulice, kus kus dodate u tavicu s prokulicama, promiješate i to je to.
6. Poslužite kao samostalno jelo ili prilog.


Sastojci:

  • 200 g kus-kusa
  • 250 g prokulica
  • 1 glavica luka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • curry
  • mljeveni češnjak
  • 2-3 žličice maslaca
  • voda za kuhanje prokulica i kus kusa