Zdravlje na tanjuru

Isprobaj ova tri malo drugačija recepta s cvjetačom

Uz nove recepte postat će tvoje omiljeno povrće, a mogli bi je zavoljeti i mališani

cauliflower-3170062_1920.jpg
Foto: Pixabay

Umak bolonjez s cvjetačom i gljivama

Ne, ovo nije šala i ne moraš biti vegetarijanka kako bi te se svidjelo ovo jelo. Cvjetača i gljive stvaraju bogatstvo okusa i teksturu koja je potrebna za ovaj umak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 300 grama gljiva poput shitake illi šampinjona, ukloniti stabljike
  • 1 srednja cvjetača, usitnjena na cvjetove
  • maslinovo ulje
  • 4 žlice neslanog maslaca
  • 1 velika glavica luka, sitno nasjeckana
  • 6 češnja češnjaka, tanko narezan
  • 1/2 žličice crvene paprike (ljute)
  • 1 žličica sitno nasjeckanog ružmarina
  • ⅓ šalice koncentrata od rajčice
  • sol
  • 1 šalica naribanog parmezana
  • sok od pola limuna
  • 3 žlice sitno nasjeckanog peršina
  • 450 grama rigatone tjestenine

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Gljive očistiti i usitniti u blenderu ili sjeckalici. Cvjetaču očistiti i usitniti u blenderu ili sjeckalici dok komadići ne budu veličine riže.
  • Zagrijati maslinovo ulje i dvije žlice maslaca u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Staviti gljive i povremeno miješati dok ne porumene, oko 4 do 6 minuta. Dodati luk i povremeno miješati dok ne postane mekan, pirjati oko 6 do 8 minuta. Dodati češnjak, crvenu papriku i ružmarin i pirjati oko 3 minute. Zatim dodati koncentrat od rajčice i pirjati oko 2 minute. A zatim cvjetaču i lagano pirjati oko 6 do 8 minuta. Posoliti i lagano pirjati na niskoj temperaturi.
  • U međuvremenu skuhati tjesteninu, ali kuhati jednu minutu manje od uputa na pakiranju.
  • Nakon što je tjestenina skuhana, ocijediti ju i staviti u umak. Dodati parmezan, dvije žlice maslaca i jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pojačati vatru na srednje jaku i povremeno miješati, sve dok se umak ne spoji s tjesteninom, oko 3 minute.
  • Maknuti s vatre u umiješati peršin. Dodati još začina prema potrebi. Tjesteninu preliti sokom od limuna i servirati uz parmezan.
2/4