Imamo Adilove recepte: Jahnija, punjene paprike i medena torta

Ovaj tjedan kandidati iz 'Večera za 5 na selu' pripremali su ukusne istarske specijalitete, a pobjedu je odnio Adil Beganović

Imamo Adilove recepte: Jahnija, punjene paprike i medena torta

U četvrtom tjednu 'Večere za 5 na selu' pratili smo kandidate iz Istre. Konkurencija je bila žestoku, ali pobjednikom je proglašen 21-godišnji Adil iz Labina. 

Adil dolazi iz Bosne i Hercegovine, a s obitelji se preselio se u Labin kad se oženio. Njegova specijalnost je tradicionalna bosanska kuhinja koju rado kombinira s istarskom, a upravo je to pridonijelo njegovoj pobjedi. Donosimo ti Adilove pobjedničke recepte u nastavku:

BAKINA BAJKA a.k.a. JAHNIJA




Sastojci:

  • Krumpir
  • Mrkva
  • Brokula
  • Junetina
  • Feferoni
  • Rajčica
  • Peršin


Priprema:

1. Sve sastojke popirjati u tavi.
2. Kad je pirjanje gotovo, sastojke prebacimo u lonac i kuhamo dok povrće ne postane kašasto, a meso potpuno omekša.
3. Na kraju se sve ponovo zaprži.

KUĆICE PUNE LJUBAVI (PUNJENE PAPRIKE)




Sastojci:

  • Paprika
  • Riža
  • Krumpir
  • Mljeveno meso
  • Vrhnje
  • Peršin
  • Jaje


Priprema:

1. Očistiti paprike i pripremiti ih za punjenje.
2. Napola skuhati rižu i krumpir.
3. Pomiješati meso, rižu i krumpir, dodati jaje i peršin, vrhnje i začiniti po želji.
4. Napuniti paprike, ali ne do vrha da tijekom pečenja ne bi pukle.
5. Staviti paprike u pećnicu na 200 C i pustiti da se peku 30 minuta.
6. Kad su paprike pečene, treba ih preliti vrhnjem i zapeći na još nekoliko minuta.

PČELICA MAJA (MEDENA TORTA)




Sastojci za kore:

  • 6 jaja
  • 250-300 grama šećera
  • 6 žlica meda
  • 2 žlice  sode bikarbone
  • 250 grama maslaca
  • 850 grama brašna

Sastojci za kremu:

  • 1,5 kg kisele povlake ili kiselog vrhnja
  • 350 grama kondenziranog mlijeka
  • 2 žlice meda


Kore:

1. Pomiješati jaja, šećer, med, maslac mlijeko i sodu. Stavite kuhati na laganu vatru uz stalno miješanje (pazite med brzo zagori, zato stalno miješajte), kuhajte dok ne provrije. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
2. U hladnu smjesu dodati pomalo dodavati brašno i zamijesiti tijesto.
3. Podijeliti tijesto na jednake dijelove
4. Tijesto tanko razvaljati  na masnom papiru i pritisnuti ga kalupom promjera 20cm.
5. Kore peći na 170°C oko 4min, ne smiju potamniti.
6. Vruće kore treba složiti jednu na drugu s masnim papirom i lagano ih nečim pritisnuti, dok pripremate kremu.

Krema:

1. Pomiješati sve sastojke i dobro izmiksati.

Priprema:

Sve kore premazati bogatim slojem kreme, kad završite sa slaganjem, cijelu tortu premazati ostatkom kreme. 

Image

Bijeli žganci, teletina ispod peke i zlevanka: Imamo Vlatkove pobjedničke recepte