Ho, Ho, Ho- Božić je sve bliže

Božićni keksići: Imamo savršen i lagan recept

Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi, pokazala nam je kako od samo jedne smjese napraviti čak četiri vrste keksića u kojima će uživati cijela obitelj. Vrijeme je za božićne keksiće

0H4A2827.jpg

Naša gastro blogerica u punim je pripremama za blagdansko razdoblje. Nakon što smo prošli tjedan radili božićni panj, ali i savršene spužvaste Madeleines, ovaj put vrijeme je za mnogima omiljene božićne keksiće.

Image
RECEPT

Recept za savršene francuske kolačiće - Madeleines

"Htjela sam vam što više pojednostaviti rad božićnih kolaca, pa sam se odlučila za baznu smjesu, od koje možete raditi poslije keksice kakve želite, dodajući joj okuse i boju. Recept je u tekstu dosta opširan, i čini se kompliciran, međutim nije. Tijesto je prozračno i topi se u ustima. Kratko se peku i traju dugo", objasnila je Ivana te dodala da ukoliko želite druge okuse, slobodno ih zamijenite, a i punjenje može biti od čokolade do džema.

"Poigrajte se i radite ih s užitkom, a mi bi rado vidjeli kako će vam ispasti", kaže naša Ivana.

Image

Recept potražite u nastavku, a pripremu savršenih božićnih keksića pogledajte u videu.

Sitni kolačići by Ivana


600 g glatkog brašna
500 g maslaca narezanog na kockice
200 g šećera
75 g bjelanjka
Pola žličice soli
1 žličica vanilija ekstrakta


Omekšajte maslac, stavite u posudu od blendera i izmiksajte ga . Ulijete bjelanjak. Dodajte šećer, izmiksajte sa soli i ekstraktom vanilije. Nastavite miksati. Dodajte 5 žlica brašna i miksajte tako dok ne potrošite svo brašno. Dakle, postepeno ga dodajete po 5 velikih žlica, pa miksate ,pa opet tako dok ne potrošite brašno.
Tako pripremljenu smjesu podijelite na 3 ili 5 dijelova ovisno koliko razlicih kolača želite napraviti.


Prvi dio smjese (oko 200g) stavite u slastičarsku vrećicu s nastavkom koji želite. Istisnite sadržaj u željeni oblik na pleh prekriven papirom za pečenje, te stavite u frižider na 15 min. Zagrijte pećnicu na 175 C.
Pecite oko 12 do 15 min max. Ispečeni kolačići bi trebali biti svjetlo zlatne boje,ne više od toga.

Image


Sljedeća verzija

Odvojite 300g bazne smjese. Dodajte u nju 35g bademova brašna. Dodajte još običnog brašna jednu, dvije žlice dok ne dobijete glatko ali ne i tvrdo tijesto, te naribajte u smjesu narančine korice. Izmiješajte špatulom
sastojke te oblikujte u krug i zamotajte u foliju. Stavite na hlađenje pola sata minimalno. Nakon toga na pobrašnjenu podlogu razvaljajte tijesto. Oblikujte zvijezde, krugove,srca ili neke druge kalupiće.
Stavite oblike na pleh za pečenje, te ih ohladite na pola sata prije pečenja.
Pecite ih na 170 C, 14 min max.


Sljedeća verzija:

Uzmite oko 270g bazne smjese,stavite u nju 25 g brašna. Zatim dvije žličice kakaa. Izmiješajte pola žličice cimeta,
anisa, pimenta, kardamona i gingera.Svesastojke dobro izmiješajte . Oblikujte u loptu pa u kocku, te zamotajte u foliju i stavite na hlađenje 1 sat. Zatim razvaljajte. Izrezujte oblike čovječuljka, pahuljice, krugove, srca,
zvijezde,zvona (ovisno kakve kalupe imate)…i kad ih stavite na pleh onda ih opet ohladite u
frižideru na 30 min. Zatim ih stavite peći na 170 C, 10 minuta.


Ostatak bazne smjese iskoristite da
napravite sljedeću verziju:


Zagrijte 20 g mlijeka, pomiješajte ga sa s žlice kakaa. Smjesu od kakaa umiješajte u baznu smjesu s brašnom te sve sjedinite dok ne bude obojana smjesa u smeđe. U tu smjesu dodajte još 2 žlice brašna po potrebi.
Zamotajte u foliju i stavite na sat vremena u frižider. Zatim razvaljajte ,izrezujte po željitijesto u oblik i stavite na pleh za pečenje. Ohladite oblike na pola sata u frižideru prije pečenja. Pecite ih na 165 C max 15min. Ove
kolačiće će te ukrašavati s bijelom
smjesom od bjelanjka ili bijelom čokoladom.


Bjelanjak umutite,dodajte šećera u prahu toliko dok ne dobijete slatkastu ljepljivu pjenu. Stavite u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte keksiće. Ako želite iscrtavati s čokoladom, rastopite ju i pomiješajte s malo maslaca(
jedna žlica maslaca na 100g čokolade). Ako vam ostane još bazne smjese , napravite je na sljedeći način.
300g bazne smjese pomiješajte s 25g brašna, 1 žličica vanilije praha ili 2 žličice ekstrakta, takvu smjesu podijelite na pola. U jednu polovinu umiješajte crvene boje za kolače, količina ovisi o tome da li želite skroz crvene ili roze. U drugu smjesu dodajte zelenu jestivu boju i promiješajte. Oblikujte u krug obadva tijesta te ih posebno zamotajte u foliju i stavite 1 h na hlađenje. Zatim ih razvaljajte i oblikujte po želji kalupima za kolačiće. Takve oblike stavite na pleh , ohladite 30 min i pecite ih na 165 C ,12 minuta.


Za ukrašavanje ovih kolačića rastopite tamnu i bijelu čokoladu s malo maslaca,kad je tekuća stavite ju u prozirnu vrećicu,odrežite minijaturni vrh te istiskujte oblike po želji.


Također, možete tučeni bjelanjak pomiješati sa šećerom u prahu te tako pripremljenu smjesu stavite u vrećicu i na
isti način odrežite mali dio vrha da pišete po kolačićima. Rastopljena čokolada vam može poslužiti i za lijepljenje dvaju komada kolačića. Želim vam dobru zabavu i užitak.