RECEPT

Recept za savršene francuske kolačiće - Madeleines

Polako nam se približava vrijeme za izradu božićnih kolačića u kojima ćeš uživati s obitelji i prijateljima. Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi ovaj put nas je učila kako napraviti francuske čajne kolače koji savršeno idu uz božićni ugođaj

Madeleine, mnogima omiljeni spužvasti kolačići posebno su popularni u Francuskoj. Ima mnogo teorija o tome kako su nastali. No, jedna od legendi kaže kako ih je smislila služavka imena Madeleine, u 18 stoljeću u malenom gradiću Commercy. Željela je impresionirati poljskog kralja Stanisława Leszczyńskija. On se oduševio, ali i svi njezini sumještani, a ostalo je navodno povijest. Kolačiće je opisao i slavni Marcel Proust u svom romanu te objasnio koliko uživa upravo o ovom kolačiću.

Image

    Upravo zato idealno je vrijeme za zasukati rukave i za blagdanski stol spremiti ove ukusne kolačiće koji će oduševiti goste, ali i vas. Recept potražite u nastavku, a sam proces priprema u videu.

    Image

    MADELEINES

    • 4 jaja
    • 180 g šećera
    • 70 g mlijeka
    • 250 g brašna
    • 15 g meda
    • 1 paketić praška za pecivo(pzp)
    • 90 g rastopljenog maslaca

    Dobro umutiti jaja i šećer dok se ne udvostruči i pobijeli smjesa. Mlijeko pomiješajte s medom te ulijte u jaja. Brašno i paketić praška za pecivo promiješajte i ulijte u smjesu od
    jaja. Miksajte lagano dok se ne sjedini. Ulijte rastopljeni maslac. Izmiješajte. Ako želite da vam madeleines budu s okusom limuna naribajte u smjesu svježu koricu limuna, ili
    stavite ekstrakt vanilije. Po želji. Smjesu ohladite 2 h.

    Upalite pećnicu. Ohlađenom smjesom napunite kalupe za madeleines i pecite ih na 180 C ,12-15 minuta. Dakle, dok se ne dignu i pozlate.