Cimet – začin koji osim što divno miriše, odličan je i za zdravlje. Ovo su nam omiljeni recepti

Cimet je zaštitna aroma jesenskih specijaliteta, a mi imamo odlične recepte u kojima ćeš moći osjetiti sve čari ovog drvenastog začina

Cimet – začin koji osim što divno miriše, odličan je i za zdravlje. Ovo su nam omiljeni recepti

Ljubiteljice jeseni napokon su dočekale svoje vrijeme. Kako temperatura lagano pada, počinje padati i šareno lišće koje nam šuška pod nogama dok idemo na posao. Sve su to stvari koje obožavamo, no jedna stvar bez koje jesen ne može započeti su delicije s okusom cimeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zdrave namirnice koje trebaš uvrstiti u svoju prehranu, a potaknut će detoksikaciju organizma


Cimet je naziv za začin koji dobijemo od drveta cimetovca. Ovaj aromatični začin nije plod ili cvijet nego osušena unutarnja kora stabla. Razlikujemo dvije vrste cimeta, cejlonski i kasija, a osim po različitoj geografskoj rasprostranjenosti razlikuju se i po okusu. Cejlonski cimet je nešto blažeg i slađeg okusa dok je kasija cimet puno ljutkastiji i oštriji.


U kulinarstvu se češće koristi cejlonski cimet koji se savršeno sljubljuje s jabukama i šljivama, a odličan je i kao dodatak kavi ili u obliku čaja. Zdravstvene pogodnosti konzumiranja cimeta dokazane su u velikom broju studija, a ekstrakt cimeta se već tisućama godina koristi u ayurvedskoj medicini. Bogat je vlaknima i manganom, sadrži vitamine K, E i B6 te kalij, cink i bakar. Djeluje antimikrobno i antibakterijski, protuupalno i antioksidativno. Također će redovito konzumiranje cimeta ubrzati tvoj metabolizam i pomoći ti održati vitku liniju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovaj kompleksni sastav čini ga idealnim jesenskim začinom koji će ti pomoći u borbi s bakterijama i u izgradnji jačeg imuniteta, no ne bi trebala pretjerivati. Dnevna doza cimeta je maksimalno šest grama i trebaš biti oprezna da ne prekoračiš navedenu dozu. U suprotnom bi mogla osjetiti posljedice poput mučnine, proljeva i dehidracije. 

Sada kada znaš sve o ovom zlatu s istoka, vrijeme je da ga iskoristiš u delicijama. Pripremile smo nekoliko ukusnih recepata koje jedva čekamo isprobati. 

1/6