Budi najbolja verzija sebe.
Misterij za mnoge

Zdravlje svake žene: Pet stvari koje trebamo znati o vagini

Pojavom interneta informacije su postale dostupnije, ali se bez obzira na to šire različiti mitovi, pogotovo o ženskom zdravlju. Zato smo provjerile i saznale pet stvari koje svaka žena treba znati o vagini.

Žensko tijelo i zdravlje bilo je zanemareno kroz sva ranija stoljeća i tek se u 20. stoljeću počelo otvoreno govoriti o njemu. Koliko su žene bile zanemarene pokazuje i to da je i ženama bilo neugodno govoriti, čak i misliti, o vlastitoj anatomiji. Danas je sve drukčije, s pojavom interneta informacije su postale dostupnije, ali se bez obzira na to društvenim mrežama šire različiti mitovi, pogotovo o vagini.

Ginekologinja Jen Gunter nakon 25-godišnje prakse odlučila se boriti za žensko zdravlje, ali i protiv mitova koji i danas postoje, a često ih podupiru društvene mreže. Ova liječnica napisala je i knjigu "The Vagina Bible" koja je postala bestseller u nekoliko zemalja. Knjiga je puna praktičnih savjeta, osmišljenih da osnaži žene i pomogne im da brinu o svom zdravlju. No, navodi i nekoliko važnih činjenica koje bi svaka žena trebala znati o svom zdravlju i vagini.

Važno je znati razliku između vagine (rodnice) i stidnice (vulve)

Rodnica (vagina) se nalazi u unutrašnjosti tijela - to je mišićni kanal koji povezuje maternicu s vanjskim svijetom. Ono što se može vidjeti izvana, dio koji dodiruje odjeću, je stidnica (vulva). Gunter naglašava da je važno upotrebljavati pravilnu terminologiju, a ne koristiti eufemizme.

Budi najbolja verzija sebe.

"Kada ne može izgovoriti riječ vagina ili stidnica onda se implicira da u tome postoji nešto prljavo ili sramotno", kaže Gunter. Smatra da korištenje zamjenskih riječi nije samo štetno za žene na emocionalnoj razini, već može imati utjecaja na liječenje, jer pacijenti možda neće moći točno opisati što se događa i dobiti pravi tretman.

1/5
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.