Budi najbolja verzija sebe.
Važan mineral

Za bolji imunitet, nemoj zaboraviti na namirnice bogate cinkom

Nedostatak ovog minerala može dovesti do slabijeg imunološkog sustava, slabog zacjeljivanja rana, neočekivanog gubitka težine te gastrointestinalnih tegoba

U posljednje vrijeme cink je jedan od minerala o kojemu se najviše govori jer se često naglašava koliko je važan za različite procese u tijelu. Ovaj element u tragovima vitalan je za optimalno zdravlje i sudjeluje u mnogim procesima. Osim toga, izuzetno je važan za jačanje imuniteta, pa ti u nastavku donosimo objašnjenje nutricionista zašto je važan i koje namirnice ga sadrže.

Zašto je cink jako važan?

"Cink je potreban našem tijelu za zdravlje stanica, ali i za funkcioniranje imuniteta. Zbog toga nedostatak ovog minerala može dovesti do slabijeg imunološkog sustava, slabog zacjeljivanja rana, neočekivanog gubitka težine, gubitka mirisa i okusa te gastrointestinalnih tegoba poput proljeva", objašnjava nutricionistkinja Lisa Richards za Byrdie. Također naglašava da cink dokazano ima svoju protuupalnu ulogu. "Protuupalno djelovanje cinka izravno utječe na opću dobrobit jer se smanjuje oksidativni stres. Ovo oštećenje nastaje na staničnoj razini u tijelu i povezano je s kroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i pretilost. Smatra se da cink također povezan s boljom kognitivnom funkcijom te smanjuje pojave degeneracije povezane s godinama", kaže dalje.

Ovaj mineral također utječe i na zdravlje kože. "Cink se koristi za liječenje akni jer smanjenje upale iznutra i izvana", dodaje dalje Richards. No, bez obzira koliko je moćan, on u tijelu postoji u tragovima pa je vrlo važno redovito unositi ovaj mineral iz drugih izvora, objašnjava nutricionistkinja Serena Poon.

Budi najbolja verzija sebe.

Uz unos namirnica koje sadrže cink važno je znati da proteini podržavaju apsorpciju cinka pa ga je dobro uzimati s ovim makronutrijentom. Također ga je dobro kombinirati s mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama. Konzumiranje češnjaka i luka s biljnom hranom koja sadrži cink također može povećati apsorpciju. No, željezo smanjuje apsorpciju cinka pa je vrlo važno ta dva dodatka prehrani uzimati odvojeno, dalje naglašavaju stručnjakinje.

Najbolji način da se zadovolje potrebe za cinkom je uravnotežena prehrana, a u nastavku pročitaj koje namirnice sadrže veće količine cinka:

1/7
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.