Budi najbolja verzija sebe.
Čest problem kod žena

7 svakodnevnih navika koje mogu uzrokovati gljivičnu infekciju

Vaginalnu gljivičnu infekciju uzrokuje gljivica Candida koja se uvijek nalazi u rodnici i normalan je dio vaginalne flore, ali neke svakodnevne navike mogu potaknuti njezino širenje

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash

Većina žena imala je vaginalnu gljivičnu infekciju barem jednom u životu, kod čak 75 posto žena, i jedna je od najčešćih infekcija kod spolno aktivnih žena. Najčešće se radi o infekciji koja se liječi lokalno, no ponekad može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Image
Stanje s kojim se susreće 3 od 4 žena

Vaginalna gljivična infekcija: Sve što trebaš znati o ovoj neugodnoj pojavi

Peckanje, svrbež, neobičan iscjedak, crvenilo i oticanje su znakovi vaginalne gljivične infekcije. Ovu vrste infekcije uzrokuje gljivica Candida koja se uvijek nalazi u rodnici i normalan je dio vaginalne flore. "Candida voli topla i vlažna mjesta i uglavnom žene nemaju problem. Zdrava rodnica ima kiseli pH i gljivice se ne mogu razmnožavati i izazvati infekcije", objašnjava ginekologinja Nina Ali za Your Tango.

No kada se promijeni pH rodnice gljivice se puno lakše razmnožavaju što uzrokuje infekciju. Postoji još jedan problem, nakon pojave prve gljivične infekcije puno lakše se ponovno pojavljuje, a liječnici nisu sigurno zašto se to događa. No i svakodnevne navike mogu utjecati na veću vjerojatnost pojave gljivične infekcije, a što potiče pojavu gljivične infekcije možeš pročitati u nastavku.

Budi najbolja verzija sebe.
1/8
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.