Velika promjena

Što se događa s našim tijelom (ali i umom) kada prestanemo jesti šećer?

Svi mi volimo ponekad svoj jelovnik obogatiti šećernim slasticama, no isto tako trebamo znati i da su one iznimno štetne za naš organizam. Znaš li što će se dogoditi s tvojim tijelom i psihom ako se odrekneš rafiniranog šećera? Vjeruj nam, samo dobro

pexels-oleksandr-pidvalnyi-3814676.jpg

Smanjuje se rizik od raznih bolesti

Neke vrste karcinoma, poput karcinoma gušterače, povezane su s pojačanim unosom šećera. Osim toga, maligne stanice za hranu koriste upravo stanice šećera. Upravo zbog toga, oboljelima od karcinoma se savjetuje potpuno izbjegavanje šećera. Prehrana s niskim udjelom šećera na isti način utječe i na smanjenje rizika uopće za razvoj malignih stanica. Uz to, veće količine šećera koje se kontinuirano unose izazivaju otpornost na inzulin, odnosno inzulinsku rezistenciju. Dugoročno, ovo je temelj za obolijevanje od dijabetesa. Kod osoba koje su izbacile šećer iz svoje prehrane, značajno raste osjetljivost na inzulin te se smanjuje rizik od obolijevanja od dijabetesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Unsplash
5/6