Budi najbolja verzija sebe.
Velika promjena

Što se događa s našim tijelom (ali i umom) kada prestanemo jesti šećer?

Svi mi volimo ponekad svoj jelovnik obogatiti šećernim slasticama, no isto tako trebamo znati i da su one iznimno štetne za naš organizam. Znaš li što će se dogoditi s tvojim tijelom i psihom ako se odrekneš rafiniranog šećera? Vjeruj nam, samo dobro

Budi najbolja verzija sebe.

Kada pojedeš nešto slatko ono što se događa organizmu je snažan dotok energije, pa potom vrlo brzi i snažni pad. Takav vrtuljak energije i šećera u tijelu loš je za ljudski organizam, ali i za emocionalnu stabilnost, pa mnogi stručnjaci i nutricionisti pokušavaju odaslati što jasniju poruku – vrijeme je da svi barem smanjimo, ako ne i posve izbacimo rafinirane šećere iz prehrane. Naravno, lakše je to reći no učiniti.

Unatoč svim informacijama koje imamo o tome koliko je slatko nezdravo, većina u njemu i dalje uživa: čokoladama, slatkišima, kolačima, keksima, krafnama, bombonima, sladoledu i sličnim slasticama. Osim toga, one najgore, jednostavne šećere nalazimo i u jako puno napitaka, posebno gaziranima pa su i oni na popisu namirnica koje svakako trebamo izbjegavati. Zašto je onda toliko teško odviknuti se? Pa zato što šećer stvara veliku ovisnost te je za čišćenje organizma od njega potrebno dugo vremena, no jednom kada to učinimo – rezultati su sjajni.

U nastavku pronađi pet razloga zbog kojih je odvikavanje od konzumacije rafiniranih šećera najbolja odluka koju za sebe možeš donijeti.

Budi najbolja verzija sebe.

Odvikavanje i čišćenje

Vrlo brzo nakon što prođeš neugodno odvikavanje od šećera uvidjet ćeš da ti se tijelo na mnoge načine počelo čistiti od toksina koje oni sadrže. Mnogi su zamijetili izbijanje akni nakon pojačanog unosa šećera, a uzrok tome su hormonalne promjene izazvane pojačanim unosom šećera. Kada se ti brzi šećeri izbace iz prehrane koža postaje čišća, mekša i zdravija. No, iako je to veliki estetski bonus odbacivanju šećera iz prehrane, postoje i brojne druge zdravstvene dobrobiti poput sniženog krvnog tlaka i kolesterola. Naime, osobe koje unose veće količine šećera imaju i viši indeks tjelesne težine (BMI), a on uzrokuje porast krvnoga tlaka jer se od srca zahtijeva jači rad za pumpanje krvi po organizmu. Pretilost je direktno povezana i s nakupljenim plakom u krvnim žilama koji također uzrokuje povišen tlak, ali i niz drugih bolesti. Čak i u slučaju normalne tjelesne težine, šećer je direktno povezan s povišenim krvnim tlakom pa je jasno da izbacivanje ovog nutrijenta značajno snižava krvni tlak i vraća ga u normalnu razinu. Potvrđeno je i da osobe koje unose mnogo šećera imaju snižen HDL ili „dobri“ kolesterol te povišene razine LDL „lošeg“ kolesterola. Razine triglicerida su također povišene kod osoba koje konzumiraju veće količine šećera. Izbacivanje šećera iz prehrane drastično se poboljšava profil lipida u krvi, a time i smanjuje rizik od niza kardiovaskularnih bolesti.

Razina energije tijekom dana se stabilizira

Kako smo već i rekli, unos šećera drastično povećava, pa naglo spušta razinu energije u organizmu. Prehranu koja ima nizak udio šećera karakteriziraju stabilne razine energije jer proteini, kompleksni ugljikohidrati i zdrave masti ne izazivaju tako značajne promjene razine šećera kao brzi i jednostavni šećeri. Uz to, stabilna razina energije tijekom dana jamči i stabilniju mentalnu situaciju. Naime, naša psiha postane iritabilna kada nam šećer naglo padne, pa možemo iskusiti nervozu i agresivnost, a ako nam je razina šećera u krvi i time energije tijekom dana stabilna, to se neće događati.

Kilogrami se tope

Unosom slatkih namirnica i napitaka unosimo jako puno takozvanih „praznih kalorija“ koje nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, a obiluju kalorijama. Kad izbaciš slatko iz prehrane, drastično će ti opasti kalorijski unos i vrlo ćeš jednostavno postići kalorijski deficit koji je neophodan za početak topljenja viška kilograma. Uostalom vrlo je vjerojatno da ćeš imati i više energije te ćeš biti poletnija i energičnija, što će te možda dodatno potaknuti da vježbaš i krećeš se čime ćeš dodatno gubiti na kilaži.

Smanjuje se rizik od raznih bolesti

Neke vrste karcinoma, poput karcinoma gušterače, povezane su s pojačanim unosom šećera. Osim toga, maligne stanice za hranu koriste upravo stanice šećera. Upravo zbog toga, oboljelima od karcinoma se savjetuje potpuno izbjegavanje šećera. Prehrana s niskim udjelom šećera na isti način utječe i na smanjenje rizika uopće za razvoj malignih stanica. Uz to, veće količine šećera koje se kontinuirano unose izazivaju otpornost na inzulin, odnosno inzulinsku rezistenciju. Dugoročno, ovo je temelj za obolijevanje od dijabetesa. Kod osoba koje su izbacile šećer iz svoje prehrane, značajno raste osjetljivost na inzulin te se smanjuje rizik od obolijevanja od dijabetesa.

Budi najbolja verzija sebe.

Duže vrijeme smo siti

Unos šećera izaziva ispuštanje hormona gladi, grelina. Kada je on ispušten u organizam, osoba osjeća glad. Upravo zbog toga, ako ne unosiš šećere, nećeš ispuštati grelin i nećeš imati one poznate „napade gladi“, a tako ćeš jednostavno kontrolirati unos hrane i nećeš imati potrebu za povećanim unosom namirnica.Također, kompleksni ugljikohidrati i namirnice bogate vlaknima se puno sporije otpuštaju u organizmu i dulje zadržavaju osjećaj sitosti što također doprinosi manjem unosu hrane i rjeđem osjećaju gladi.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.