Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

Ovo povrće gotovo je u nekoliko minuta, odličan je prilog uz jaja, meso, ribu, a možeš ga pripremiti i kao samostalno jelo ili njime obojati tjesteninu u zeleno i razveseliti djecu

Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

Poljički soparnik s pirovim brašnom

Na Instagramu smo pronašli zdraviju verziju poljičkog soparnika, još jednog jela koje je postalo delcija nakon što je othranilo generacije i generacije siromašnog stanovništva omiškog kraja. Jamičimo ti da ćeš se zaljubiti u soparnik kada ga probaš.

Sastojci

Za tijesto NadjevPostupak

Operi i posuši listove blitve te ih očisti tako što ćeš im uklonitii bijele petiljke. Sada ih nareži na trakice. Listovi moraju biti suhi.
Na sitno nareži luk i peršin.

Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto i na pobrašnjenoj površini razvaljaj dva kruga. Kako bi ti bilo lakše, napravi šablonu na masnom papiru za pečenje kako bi znala koliki krug ti može stati u pećnicu. Kada si dobila dva tanka kruga od tijesta, vrijeme je za nadjev.

Začini blitvu solju, lukom, peršinom i nadjev rasporedi po jednom krugu od tijesta, no vodi računa da ostaviš centimetar prazno uz rub. Pokrij drugim tijestom i krajeve spoji pa ih uvij na gore kako smjesa ne bi curila van. 

Peci u pećnici zagrijanoj na 230 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta, a kada ga izvadiš pokrij ga krpom da malo odmori. Potom ga premaži mješavinom maslinovog ulja i češnjaka i soparnik je spreman za jelo.




Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 150 g pirovog fino mljevenog integralnog brašna
  • 100 g pirovog bijelog brašna
  • žličica ulja
  • 160 ml mlake vode
  • 250 g oprane i na trakice narezane blitve
  • 1 srednje veliki crveni luk
  • žličica sitno narezanog peršina
  • 2 prstohvata soli
  • 50 ml ulja
  • 2 češnja češnjaka
2/5