Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

Ovo povrće gotovo je u nekoliko minuta, odličan je prilog uz jaja, meso, ribu, a možeš ga pripremiti i kao samostalno jelo ili njime obojati tjesteninu u zeleno i razveseliti djecu

Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

Blitva je već sama po sebi hrana koja spada u najzdraviju skupinu namirnica - povrće i pritom tamnozeleno lisnato. Kad ju mudro pripremiš, odnosno iskombiniraš na tanjuru s ostalim zdravim sastojcima, hranjivost obroka postaje još veća.





Blitva obiluje nutrijentima i jedno je od rijetkog povrća koje kuhanjem ne gubi hranjive tvari. Štoviše, termičkom obradom oblitva postaje još hranjivija. U njoj su sadržani gotovo svi vitamini, a osobito K, C, E i A te minerali, među kojima prednjače željezo i magnezij. Blitva obiluje antioksidansima i folnom kiselinom zbog čega se preporuča ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama jer je folna kiselina ključna za razvoj ploda u ranoj fazi trudnoće.

Vitamin A iz blitve, odnosno beta karoten koji se u tvom tijelu pretvara u vitamin A, ima antikancerogeni učinak. S obzirom da je bogata vlaknima, blitva će ti pomoći i da skineš višak kilograma jer će potaknuti metabolizam i crijeva te poboljšati probavu. 

Ovo zeleno lisnato povrće koje je u rodu s ciklom raste kod nas i odavnina je sastavni dio mediteranske prehrane. Možeš ju pripremiti na brojne načine - mladi listovi su primamljiviji, no starinska jela poput poljičkog soparnika traže baš staru blitvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Od smoothieja do salate: Mladi špinat je zvijezda proljetnog stola


1/5