Budi najbolja verzija sebe.
Ono smo što jedemo

Ključ dugovječnosti: Znanstvenici s Harvarda otkrili tri najzdravije vrste prehrane

Želiš imati više energije i manje kilograma te jak imunitet? Poboljšaj svoju prehranu. Nije teško, kako možda na prvu izgleda

pexels-kampus-production-8173467.jpg
Foto: Pexels

Zdrava prehrana čini život kvalitetnijim, smanjuje rizik od razvoja brojnih bolesti, daje ti energiju za svakodnevno funkcioniranje, poboljšava raspoloženje, prevenira pretilost te jača imunitet, a u konačnici pozitivno djeluje i na dugovječnost, što su dokazale brojne studije, a jedna od njih je i ona objavljena u znanstvenom časopisu JAMA Internal Medicine.

Naime, znanstvenici s Harvarda su analizirali podatke više od 75.000 žena i 44.000 muškaraca, tražeći poveznice između specifičnih prehrambenih obrazaca, pridržavanja tih obrazaca i dugoročnih zdravstvenih ishoda. Ispitanici su praćeni 36 godina (svake četiri godine ispunjavali su upitnike o zdravlju) i na početku istraživanja nitko od njih nije imao kardiovaskularnu bolest ili rak.

shimmer fallback

Rezultati objavljeni početkom 2023. godine pokazali su da su oni ispitanici, koji su se pridržavali bilo kojeg od tri zdrava načina prehrane imali 20% manju vjerojatnost da će umrijeti tijekom razdoblja studije. Osim toga, kod njih je zabilježeno manje kardiovaskularnih bolesti, malignih bolesti i bolesti dišnog sustava, nego kod sudionika koji nisu pazili na svoju prehranu.

Studija je također pokazala da su sudionici koji su svoju prehranu poboljšali za samo 25 posto, smanjili rizik od prerane smrti od kardiovaskularnih bolesti za 6% do 13%, raka za 7% do 18%, neurodegenerativnih bolesti za 7% i bolesti dišnog sustava za 35% do 46%, što je dosta.

Sve je navedeno, složit ćeš se, odlična motivacija da i sama poboljšaš prehranu, a mi ti u nastavku donosimo tri načina prehrane koji su najzdraviji. Bilo koji od njih da izabereš, dobro ćeš učiniti pa izaberi onaj koja ti najbolje odgovara. Vidjet ćeš da su u biti sve slične i da je ključ u raznolikosti hrane te njihovoj što manjoj obradi. Važno je znati da ovdje nije riječ o dijetama te se sva mudrost svodi na umjerenost u jelu te biranje kvalitetnih namirnica.

Budi najbolja verzija sebe.
1/4
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.