Cikla je 'kraljica iz zemlje' koja će ti pomoći pripremiti imunitet za jesen

Ova supernamirnica je dobra za svaki dio našeg organizma, pa čak i raspoloženje. Pripremi ju kao prilog ili glavno jelo i ojačaj svoje tijelo za nadolazeću sezonu

Cikla je 'kraljica iz zemlje' koja će ti pomoći pripremiti imunitet za jesen

Ljekovitost cikle poznata nam je od davnih dana kada su ju koristili još i Stari Grci, a u tradicionalnoj medicini Indije i danas se koristi. Iako je nekada korijen bio pretvrd i koristilo se samo lišće, moderni kultivar ove biljke puno je mekši, sočniji i ukusniji.

Image

Smrznute jogurt pločice - zdravi sladoled koji možeš jesti i za doručak


Cikla dozrijeva u vrijeme kasne jeseni i ranog ljeta, ali se tradicionalno kiseli kako bi se mogla konzumirati duboko u zimu. Kisela cikla najpoznatija nam je i najdostupnija, no svježa je jednako ukusna i još zdravija. 


Po sastavu je više od 80% voda, ali sadrži i gotovo sve potrebne minerale: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, cezij i stroncij. Također sadrži i vitamine B1, B2, B6, C te folate i pantotensku kiselinu. Čudesni sastojak cikle je betacijanin, pigment koji daje joj daje crvenu boju. Ovaj pigment se apsorbira u krv i povećava sposobnost krvi prenositi kisik i do 400%. Sve to ju čini idealnom za poboljšanje krvne slike, borbu s gripom i prehladom te regulaciju krvnog tlaka. 

Ono što nam je posebno zanimljivo je da sadrži i triptofan koji sudjeluje u sintezi serotonina pa tako utječe i na naše raspoloženje. Ako se osjećaš loše ili si imala neuspješan dan, možda bi mogla isprobati neki od navedenih recepata. Osim što postoji šansa da ćeš nakon obroka biti sretnija, tvoj će organizam biti spreman boriti se s izazovima hladnijeg vremena

Iako nema značajnih nuspojava, nemoj se uplašiti ako tvoja stolica ili urin budu čudne boje nakon konzumiranja cikle. Pigmenti u njoj su vrlo postojani i ne možemo ih u potpuno razgraditi pa višak izlučujemo. 

Salata od cikle i mrkve


Postupak:

1. Mrku i ciklu oguli i naribaj na ribežu. 
2. Luk izreži na kolutiće i pomiješaj s mrkvom i ciklom. 
4. Dodaj ostale sastojke i sve zajedno pomiješaj. Na kraju ukrasi listićima mente i posluži hladno. 


Potrebno ti je:   

  • 4 cikle
  • 4 mrkve
  • 1 crveni luk
  • 25 g nasjeckanih listova mente
  • 30 g bučinih sjemenki
  • 30 g suncokretovih sjemenki
  • sok jedne naranče
  • 5 žlica aceto balsamica
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • Papar
  • Sol

Rižoto od cikle


Postupak:

1. Sitno nasjeckaj oguljene ljutike, jabuku i orahe. 
2. U loncu lagano ugrij ulje i poprži luk, a na luk dodaj rižu i prži dok ne bude staklasta. Rižu podlijevaj temeljcem i kuhaj na laganoj vatri.
3. U posebnom loncu skuhaj ciklu, malo ju ohladi i oguli te naribaj na ribež. 
4. U napola skuhanu rižu dodaj ribanu ciklu, jabuke te orahe i hren.
5. Kada je riža u potpunosti kuhana dodaj listiće bosiljka, sol i papar. Posluži s naribanim parmezanom i polovicama oraha. 


Potrebno ti je:   

  • 400 g riže okruglog zrna
  • 500 g cikle
  • 1 L temeljca od povrća
  • 2 ljutike 
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 kisela jabuka
  • 1 žlica ribanog hrena
  • nekoliko listova bosiljka
  • 25 g oraha
  • 50 g ribanog parmezana
  • Papar
  • Sol

Torta s ciklom


Preljev:
Postupak:

1. U zdjelu prosijaj brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet.
2. U drugoj zdjeli mikserom pomiješaj ulje i šećer dok ne dobiješ finu smjesu. Dodaj žumanjke, jedan po jedan, i pomiješaj.
3. Ciklu oguli i naribaj pa ju umiješaj u pripremljenu smjesu.
4. Dodaj sok od limuna i limunovu koricu, grožđice i fino mljevene orahe te sve skupa izmiksaj električnom miješalicom. 
5. Polako dodaj smjesu suhih sastojaka dok miksaš. 
6. Istuci bjelanjke u snijeg i pažljivo ih rukom umiješaj u smjesu s ciklom. 
7. Izlij u posudu za pečenje i peci oko 50-55 minuta na 200 stupnjeva.
8. Kad je gotova, ostavi tortu da se ohladi 20 minuta prije nego ju izvadiš iz kalupa. Za to vrijeme pripremi preljev tako što ćeš pomiješati šećer i sok limuna. 
9. Na ohlađeni biskvit dodaj preljev i ostavi da se stisne. Posluži samo ili s kuglicom sladoleda. 


Potrebno ti je:

Biskvit: 

  • 225 g brašna
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 150 g svježe naribane cikla
  • 225 g smeđeg šećera 
  • 75 g oraha
  • 75 g grožđica
  • 3 jaja
  • 1 žličica cimet
  • 180 mL suncokretovog ulja
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • Sok od pola limuna
  • 8 zlica šećera u prahu
  • Sok od jednog limuna