Budi najbolja verzija sebe.
Ne drže vodu

Pravila o zdravoj prehrani koje bi trebali zaboraviti

Nutricionisti kažu kako neka pravila zdravoj prehrani ne vrijede jer su nepotrebno restriktivna, nerealna i nemaju znanstvene temelje

O zdravoj prehrani danas se puno piše i govori i čini se kao da svi znaju sve, a često se spominju i neka pravila kojih bismo se svi trebali držati želimo li se 'hraniti zdravo'. Ipak, prema mišljenju nutricionista, mnogi od tih savjeta i pravila o zdravoj prehrani zapravo uopće ne drže vodu.

Često se ti prehrambeni savjeti odnose na to što, kada i kako bismo se trebali hraniti i neki od tih savjeta zaista su korisni te pomažu ljudima da stvore zdravije navike. No postoje i neka pravila o zdravoj prehrani koja su nepotrebno restriktivna, nerealna i nemaju znanstvene temelje te često mogu izazvati više štete nego koristi.

Problem je u tome što su mnoga od tih pravila previše univerzalna, a svaka osoba je drugačija, ima drugačije navike, pristup hrani, potrebe, organizam... Mnoštvo je tu faktora koje treba uzeti u obzir kako bi se odredio najbolji pristup za svakog pojedinca posebno. Prema tome, rigidna pravila o prehrani neće funkcionirati za svakoga.

Budi najbolja verzija sebe.

Prema mišljenju nekih nutricionista, takva rigorozna i previše općenita pravila i savjete o zdravoj prehrani bolje je ignorirati nego slijediti. Neka od njih koja slobodno možeš zaboraviti donosimo u nastavku.

1/8
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.