Kažu ono si što jedeš

20 najgorih prehrambenih navika koje mogu skratiti život

Istraživači s Harvarda otkrili su da je dugovječnost povezana s pet čimbenika životnog stila, a prehrana je jedan od njih

Unsplashkolaž.jpg
Foto: Unsplash

Striktno se držiš plana prehrane s visokim udjelom proteina

Istraživanje objavljeno u časopisu Cell Metabolism ukazuje da odrasli u srednjim godinama koji konzumiraju isključivo prehranu bogatu proteinima možda štete svom zdravlju koliko i oni koji puše cigarete. Životni stil s visokim udjelom proteina (klasificiran kao onaj koji dobiva najmanje 20% dnevnih kalorija iz bilo koje vrste proteina) povezan je s porastom smrtnosti od raka i dijabetesa, a oni koji jedu obilje proizvoda životinjskog podrijetla (poput mesa i sira) su izloženiji riziku od rane smrti bez obzira na uzrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, prehrana s umjerenim ili visokim udjelom proteina koja je usredotočena na hranu biljnog porijekla, poput mahunarki, može biti korisna za odrasle starije od 65 godina. "Istraživanje pokazuje da je prehrana s niskim udjelom proteina korisna u srednjoj dobi za prevenciju raka i ukupne smrtnosti, kroz proces koji uključuje regulaciju hormona IGF-I i moguće razine inzulina", rekla je dr. Eileen Crimmins, koautorica studije u priopćenju za javnost. "Međutim, također predlažemo da u starijoj životnoj dobi može biti važno izbjegavati prehranu s niskim udjelom proteina kako bi se omogućilo održavanje zdrave težine."

2/21