Što jesti i piti

10 namirnica koje mogu spriječiti povišen kolesterol

Provjeri što jesti i piti kako bi snizila razinu kolesterola u krvi

kolesterol free hrana.jpg
Foto: Unsplash

Povišen kolesterol jedan je od čestih problema današnjice, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. I iako je posljednjih godina kod nas prisutan pozitivan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca i krvnih žila još uvijek su na vrhu naše ljestvice. Dakle, brojke su još uvijek zabrinjavajuće.

Image
Jednostavno i prirodno

Avokado za jetru, ananas za kolesterol: Namirnice koje čiste tijelo od toksina

Uglavnom je za to zaslužna kombinacija čimbenika životnog stila i genetike koje utječu na kolesterol. A ono što jedeš i piješ od velike je važnosti. Zapravo, kad jedeš bliže onome što preporučuju prehrambene smjernice, mogla bi smanjiti rizik i od srčanih bolesti i kolesterola.

Što više voća, povrća, nemasnih proteina, mliječnih proizvoda s manje masnoća, cjelovitih žitarica - i istovremeno, manje nezdrave ili prazne kalorične hrane poput prerađenog mesa, slanih grickalica poput čipsa, slatkiša i zaslađenih pića.

Iako nijedna hrana sama po sebi nije čarobna, ovih deset namirnica može izravno poboljšati tvoj kolesterol. Provjeri ih u nastavku.

Prokulice

Samo 100 grama prokulica sadrži 3 grama topivih vlakana. A istraživanja tvrde da povećanje topivih vlakana za samo 5 do 10 grama dnevno može smanjiti LDL kolesterol za 3 do 5 posto. To je zato što se topiva vlakna vežu za dio dijetalnog kolesterola u crijevima, sprječavajući da ga tvoje tijelo apsorbira.

Image
Foto: Unsplash

Zobena kaša

Baš poput prokulica, i zobene pahuljice sadrže topiva vlakna. A osim što su bogate vlaknima, u istraživanju odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilih osoba, oni koji su u prehranu za mršavljenje uključili dvije porcije zobenih pahuljica dnevno, značajno su snizili svoj ukupni i LDL kolesterol.

Image
Foto: Unsplash

Češnjak

Prema studiji objavljenoj 2016. godine, svakodnevno konzumiranje češnjaka moglo bi malo poboljšati razinu kolesterola. Ipak, i malo poboljšanje vrijedi jer smanjenje kolesterola od 8 posto može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 38 posto.

Image
Foto: Unsplash

Bademi

Prema studiji objavljenoj 2019. godine, odrasli koji redovito jedu 30-60 grama badema imaju znatno niži ukupni i LDL kolesterol te viši HDL kolesterol u odnosu na one koji jedu manje badema ili ih uopće ne jedu. Pokušaj grickati bademe za međuobrok ili dodaj nasjeckane bademe na salate ili zobene pahuljice.

Image
Foto: Unsplash

Čili papričice

Pokazalo se da kapsaicinoidi (spojevi koji papričice čine začinjenom, odnosno ljutom) imaju pozitivan učinak na kolesterol, a pomažu i u sprječavanju lijepljenja i nakupljanja trombocita u krvi.

Image
Foto: Unsplash

Kimchi

Tradicionalno korejsko nacionalno jelo pripremljeno od fermentiranog sezonskog povrća poput kupusa, daikona, mrkve i paprike i kombinacijom začina poput čilija, đumbira i češnjaka ima veliki potencijal za poboljšanje kolesterola. U istraživanju odraslih Korejaca, oni koji su 7 dana svakodnevno jeli nešto manje od 200 grama kimchija, značajno su poboljšali svoj ukupni i LDL kolesterol. Čak su i oni koji su jeli manje kimchija također snizili kolesterol.

Image
Foto: Pixabay

Morske alge

Morske alge u prehrani mogu pomoći u poboljšanju razine kolesterola u krvi - barem su tako pokazala istraživanja provedena na životinjama - pa čak i kad su hranjeni prehranom s visokim udjelom masti i kolesterola. Ovisno o istraživanju, neke su životinje snizile trigliceride i LDL, dok su druge povisivale LDL.

Image
Foto: Profimedia

Mineralna voda

Kad su žene u postmenopauzi dva mjeseca pile 1 litru negazirane vode s niskim udjelom minerala, a zatim dva mjeseca 1 litru gazirane mineralne vode, vidjele su značajan pad ukupnog kolesterola i LDL kolesterola i povisile HDL kolesterol nakon što su pile gaziranu mineralnu vodu, pokazala je to studija provedena u Španjolskoj. Uostalom, hidratacija održava tijelo zdravim, a mineralna voda može imati neke dodatne prednosti.

Image
Foto: Pexels

Grejp

U studiji objavljenoj 2014. u časopisu Food & Nutrition Research, žene koje su jele grejp ili redovito pile njegov sok imale su niže razine triglicerida i viši HDL kolesterol u usporedbi s onima koje nisu konzumirale grejp ili njegov sok. Još jedan bonus: žene koje su konzumirale grejp također su imale veći unos vitamina C, kalija, magnezija i vlakana.

Image
Foto: Unsplash

Pistacije

Pregršt studija otkrilo je da oni koji dodaju pistacije svojoj prehrani snižavaju ukupni i LDL kolesterol te podižu HDL kolesterol. Također poboljšavaju omjer kolesterola, što je dragocjeno u smislu predviđanja rizika od srčanih bolesti.

Image
Foto: Unsplash