Imamo recept za najbolji vegetarijanski čili uz koji nećeš ni pomisliti na meso

Nećeš vjerovati da uopće nema mesa u ovom ukusnom i savršeno začinjenom čiliju u kojem su glavne zvijezde dvije vrste graha, povrće, batat i kukuruz

Imamo recept za najbolji vegetarijanski čili uz koji nećeš ni pomisliti na meso

Ako voliš pikantne okuse, čili je vjerojatno jedno od jela koje brzinom munje nestane s tvog tanjura. Tako je barem kod nas, stoga je ovo jednostavno jelo puno okusa i začina često na našem meniju.

Image

Imamo savršen recept za vege burgere, a glavne zvijezde su kvinoja, curry i slanutak


Iako ga inače radimo s mljevenim mesom, nedavno smo naišle na recept za vegetarijanski čili, bogat povrćem, biljnim proteinima i našim omiljenim začinima - jednako ukusan i bez mesa. 

Ovaj savršeno začinjeni, bogati i gusti čili odlično se slaže s batatom, rižom, tortiljama, pa čak i običnim tortilja čipsom ili za one tradicionalnijeg ukusa - sa kriškom kruha

Sve što ti je potrebno su dvije konzerve graha, povrće i sjeckane rajčice, a iako su dodaci uvijek opcionalni, toplo predlažemo malo limetinog ili limunovog soka, naribani sir, avokado i žlicu grčkog jogurta ili kiselog vrhnja.  U svakom slučaju, s ovim čilijem nećeš pogriješiti, a jednom kad ga napraviš, nećeš ni pomisliti na meso. 



Sastojci:

  • pola žličice maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 crvena paprika
  • 1 batat srednje veličine
  • 2 i pol žličice čilija u prahu
  • 1 žličica kumina
  • pola žličice origana
  • pola žličice češnjaka u prahu
  • pola žličlice paprike u prahu
  • pola žličice kajenskog papra
  • sol, papar po želji
  • 1 konzerva sjeckanih rajčica
  • 180 ml vode (ili povrtnog temeljca)
  • 1 konzerva crvenog graha
  • 1 konzerva crnog graha
  • pola konzerve kukuruza (ili cijela po želji)
  • *jalapeno papričice ili svježe čili papričice za dodatnu ljutinu

Dodaci:

  • tortilje, tortilja čips, kruh, batat ili riža
  • sok limete ili limuna
  • naribani sir
  • avokado
  • svježi korijander ili peršin
  • grčki jogurt ili kiselo vrhnje

Priprema:

1. U većoj tavi ili loncu zagrij maslinovo ulje. Dodaj usitnjeni češnjak, luk, nasjeckanu mrkvu, papriku, kockice batata i usitnjene jalapeno papričice ili svježi čili ako koristiš. Pirjaj oko 7 minuta, često miješajući.

2. Zatim dodaj začine: čili u prahu, kumin, origano, češnjak u praku, papriku, kajenski papar i sol i papar po želji te miješaj oko 30 sekundi. 

3. Na kraju dodaj sjeckane rajčice, vodu ili povrtni temeljac, crni i crveni grah i kukuruz. Kada zavrije, smanji malo vatru i pusti da se krčka 30-45 minuta, dok se sve ne zgusne i dok se okusi ne sjedine. Na kraju dodaj još začina ili soli po želji.

4. Posluži s dodacima po želji i dobar tek!