Zobene pahuljice su zdrave i idealne za brzi doručak. Imamo recepte

Vrlo su jednostavne za pripremu, a pomoći će ti da u kratkom roku smršaviš i ojačaš imunitet. No, to nije sve

Zobene pahuljice su zdrave i idealne za brzi doručak. Imamo recepte

Zobene pahuljice jedna su od onih namirnica koje bi uvijek trebala imati u kuhinjskom ormariću, baš kao što u hladnjaku imaš jaja, mlijeko i maslac. Postoje sitnije i krupnije zobene pahuljice. One sitnije brže su za pripremu, no ni krupnijima ne treba puno vremena da se pretvore u slasnu, toplu i nutritivno bogatu kašu, idealni zimski doručak.

Ne samo zbog toga što će te nahraniti i ugrijati, već zato što će ti tijelo opskrbiti vitaminima i mineralima, a netopiva vlakna iz zobi potaknut će probavu i blagotvorno djelovati na crijeva.

Image

Idealan doručak: 10 namirnica s kojima je najbolje započeti dan


Ženama se preporuča pojesti najmanje 25 grama zobenih pahuljica dnevno, a muškarcima 40. Prema studiji objavljenoj u časopisu The Lancet, zob i ostale cjelovite žitarice bogate vlaknima, smanjuju rizikod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, raka dojke, crijeva i rektalnog raka. Zobene pahuljice obiluju željezom, vitaminom skupine B, manganom, magnezijem i cinkom. Svi oni pomažu ojačati imunitet, što je ključno u zimskim mjesecima, te energiziraju tijelo, odnosno opsrkbljuju ga kisikom i razbuđuju.

Image


(FOTO: Pexels)

Osim toga, zobene pahuljice pomoći će ti da se riješiš abodminalnog sala, još jednog čimbenika koji dovodi do raznih kroničnih bolesti. To znači da kada smršaviš u struku, ne samo da ćeš imati bolju figuru, već ćeš biti i zdravija. Zobene pahuljice ne koriste se samo za zobenu kašu, već od njih možeš napraviti kekse i kolače, samelješ li ih u zobeno brašno. U nastavku imamo nekoliko recepata zobenih kaša, kako ne bi ujutro uvijek jela istu. Zbog svog neutralnog okusa, zobena kaša vrlo je zahvalna za pripremu na bezbroj načina

Zobene pahuljice s kamilicom

Sastojci:
Postupak:

Zagrij vodu i bademovo mlijeko do ključanja te stavi unutra vrećice čaja od kamilice, poklopi i ostavi desetak minuta. Ponovno upali plin i u vodu s kamilicom i mlijekom, dodaj zobene pahuljice te ostale sastojke i kuhaj pet do deset minuta. Prije posluživanja izvadi vrećice iz kaše te u nju stavi skuhanu krušku.

  • šalica zobenih pahuljica
  • pola šalice bademovog mlijeka
  • pola šalice vode
  • žličica cha sjemenki
  • 2 vrećice čaja od kamilice
  • malo cimeta
  • žličica javorovog sirupa
  • kruška

Božićna zobena kaša

Sastojci:
Postupak:

Skuhaj pahuljice u bademovom mlijeku, dodaj im aromu vanilije i cimet, ostavi ih kratko da upiju tekućinu, prelij ih u zdjelicu, jabuku i bananu nareži na komadiće i dekoriraj kašu. Na vrh stavi malo maslaca od kikirikija i božićnu čokoladicu.





  • pola šalice zobenih pahuljica
  • 240 ml bademovog mlijeka
  • pola žličice cimeta
  • aroma vanilije 
  • jabuka
  • banana
  • maslac od kikirikija
  • slatka božićna dekoracija

Zobene pahuljice s mangom i borovnicama

Sastojci: Postupak:

U lončić stavi mlijeko i vodu pa dodaj zobene pahuljice i chia sjemenkte te ostavi da se kuha desetak minuta. Nakon što su gotove, prelij ih u zdjelicu, dodaj im borovnice i mango narezan na kockice te zasladi medom. Dobar tek!


  • šalica zobenih pahuljica
  • polovica manga
  • šaka borovnica
  • žlica chia sjemenki
  • malo cimeta
  • žlica meda
  • pola šalice mlijeka
  • pola šalice vode

Zobene s kokosom, datuljom i listićima badema

Sastojci:
Postupak:

Skuhaj zobene pahuljice, grožđice i datulje u vodi u koju si dodala kakao i ostavi kratko da upiju ostatak tekućine. 
Prebaci kašu u zdjelicu i dekoriraj s bananom narezanom na ploskice, listićima badema i kokosovim brašnom. 

  • šalica zobenih pahuljica
  • žlica kokosovog brašna
  • dvije datulje
  • desetak grožđica
  • žličica gorkog kakaa
  • žlica meda
  • pola banane
  • šalica vode