Budi najbolja verzija sebe.
Uče kroz greške

Za odgoj sretne djece, u ovih 7 situacija im nemoj reći 'ne'

Mališani su puno pametniji nego što im često priznajemo, pa bismo im trebali dati priliku da se razvijaju i puno uče

Imati malo dijete izuzetno je zahtjevno i to će potvrditi svaki roditelj, posebice kada dijete prohoda i progovori te tek kreće u otkrivanje svijeta. Zbog toga će roditelji najčešće govoriti riječ "ne". To je neophodno zbog dječje sigurnosti, ali ponekad se roditelji toliko naviknu na ovu riječ da već automatski počinje izlaziti iz njih. No, s vremena na vrijeme treba djetetu reći "da" i podržati njegov razvoj i učenje novih stvari.

Kod beba je sve rutina, zar ne? Kada pronađeš ravnotežu u dječjem rasporedu, sve postaje lakše. No, kako dijete raste i ta rutina postane malo fleksibilnija, a promjene nisu nešto s čim se odrasli ljudi lako nose. No, prilagodba na promjene pomoći će djeci da ljepše rastu i prošire svoje horizonte.

Reći "da" djetetu i dopustiti mu različite stvari je vrlo važno jer će proći kroz drugačija iskustva i kasnije puno lakše ploviti kroz život. A ovo su neke od stvari koje malom djetetu treba dopustiti:

Budi najbolja verzija sebe.

Reći "ne"

Obično su roditelji ti koji djeci govore "ne" (i s dobrim razlogom). No važno je da tvoja djeca ponekad imaju mogućnost reći "ne", osobito kada se radi o njihovom tijelu. Naravno, ponekad je to moguće, a ponekad nije. Dijete treba znati reći "ne" jer će doći u različite životne situacije kada je važno da se zauzme za sebe. Također je važno dijete naučiti da postoji tjelesna autonomija i da uvijek mora dati pristanak. Sve ovo se počinje učiti od male dobi kada dijete izdržava svoja prva negodovanja, piše Romper.

1/7
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.