Budi najbolja verzija sebe.
Uče kroz greške

Za odgoj sretne djece, u ovih 7 situacija im nemoj reći 'ne'

Mališani su puno pametniji nego što im često priznajemo, pa bismo im trebali dati priliku da se razvijaju i puno uče

Budi najbolja verzija sebe.

Imati malo dijete izuzetno je zahtjevno i to će potvrditi svaki roditelj, posebice kada dijete prohoda i progovori te tek kreće u otkrivanje svijeta. Zbog toga će roditelji najčešće govoriti riječ "ne". To je neophodno zbog dječje sigurnosti, ali ponekad se roditelji toliko naviknu na ovu riječ da već automatski počinje izlaziti iz njih. No, s vremena na vrijeme treba djetetu reći "da" i podržati njegov razvoj i učenje novih stvari.

Kod beba je sve rutina, zar ne? Kada pronađeš ravnotežu u dječjem rasporedu, sve postaje lakše. No, kako dijete raste i ta rutina postane malo fleksibilnija, a promjene nisu nešto s čim se odrasli ljudi lako nose. No, prilagodba na promjene pomoći će djeci da ljepše rastu i prošire svoje horizonte.

Reći "da" djetetu i dopustiti mu različite stvari je vrlo važno jer će proći kroz drugačija iskustva i kasnije puno lakše ploviti kroz život. A ovo su neke od stvari koje malom djetetu treba dopustiti:

Budi najbolja verzija sebe.

Reći "ne"

Obično su roditelji ti koji djeci govore "ne" (i s dobrim razlogom). No važno je da tvoja djeca ponekad imaju mogućnost reći "ne", osobito kada se radi o njihovom tijelu. Naravno, ponekad je to moguće, a ponekad nije. Dijete treba znati reći "ne" jer će doći u različite životne situacije kada je važno da se zauzme za sebe. Također je važno dijete naučiti da postoji tjelesna autonomija i da uvijek mora dati pristanak. Sve ovo se počinje učiti od male dobi kada dijete izdržava svoja prva negodovanja, piše Romper.

Bezbrojne pokušaje

Dijete uči činiti nove stvari i to je dugotrajan proces, a roditeljima je daleko lakše učiniti nešto za dijete nego dopustiti djetetu da to učini samo. Kada dijete nešto čini samo, vjerojatno će to biti kaotično, sporo, nekoordinirano i ponekad se može ozlijediti. Ali kako će naučiti nove stvari?

Vrlo je teško jer roditelj zna da se nešto možemo učiniti za nekoliko minuta, a djetetu će možda trebati i 30 minuta. No, dopustiti mu da samo isproba stvari neophodan je korak prema stjecanju neovisnosti, a to je jedan od krajnjih ciljeva koji roditelj želi za svoje dijete.

Neuspjeh

Svi znamo da najbolje učimo na vlastitim pogreškama. Znamo kako pravilno raditi stvari jer znamo kako se ne rade. Ponekad je neuspjeh jednostavan i ne boli previše, a najbolji je učitelj. S druge strane, ponekad je teško svladati majčinski instinkt i ne pomoći djetetu, ali treba se boriti protiv toga. Na kraju, nije važno da djeca samo nauče nešto uz neuspjeha, već i da shvate da je to dio života i da je u redu.

Budi najbolja verzija sebe.

Odabir

Znamo da je mnogo lakše diktirati stvari - nosi ovo, radi ovu aktivnost, pojedi ovo, itd. No, odabir i razumijevanje da imamo pravo na izbor još je jedna lekcija koju bismo trebali dijete naučiti rano, ako želimo potaknuti neovisno razmišljanje i samostalnost.

Doduše, roditelji neće uvijek dopustiti djetetu da sve samo izabere, ali ponekad je važno i to učiniti. Roditelji bi se mogli iznenaditi koliko je u redu otpustiti kontrolu i koliko to zapravo može biti oslobađajuće.

Neurednost

Ovo je posebno važno za djevojčice koje se od malih nogu uči da trebaju biti lijepe i uvijek paziti na red. Sva djeca bi povremeno trebala imati slobodu napraviti nered. Naučiti kako crtati uz veliki nered ili razbiti jaje i zaprljati majicu dok pomažu roditeljima u kuhinji. Ovakva sloboda pomoći će im da se razviju različite interese, ali i budu motivirani za daljnje istraživanje.

Sudjelovanje u razgovoru s odraslima

Lako je maknuti dijete od stola dok odrasli razgovaraju, ali važno ih je ponekad pustiti da sudjeluju i slušati što govore. Tako dijete uči kako se razgovora, ali i uči razmišljati. Naravno, bit će tu i smiješnih situacija kojih će se roditelji sjećati godinama.

Istina

Dijete ne mora znati sve detalje, ali važno je da zna primjerenu verziju istine za svoju dob. Na primjer, roditelj ne mora ulaziti u ozbiljne detalje o tome kako se rađaju bebe, ali mogu reći nešto poput: "Bebe nastaju iz tijela svojih roditelja". Ovo je istina i to će vjerojatno zadovoljiti mališana. Kad budu spremni za više informacija, roditelji će dalje nastaviti razgovarati u tom smjeru.

Mališani su puno pametniji nego što im često priznajemo, pa bismo im trebali dati priliku da svoje potencijale iskoriste i uče najbolje što mogu.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.