Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Viralni video

'Djeca ne duguju roditeljima ništa': Izjava mame izazvala raspravu

Jedna mama nedavno postala hit na TikToku jer je prozvala manipulativnu roditeljsku taktiku prethodnih generacija i potaknula mnoge na razmišljanje

jakob-owens-M0M-FR2iedk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Nije teško reći da su roditelji milenijalci vjerojatno najsvjesnija generacija roditelja do sada. Mnogi od nas predani su nježnijem stilu roditeljstva nego što su to uspjeli pokazati naši roditelji, djedovi i bake - društvene mreže pune su stručnjaka za roditeljstvo i običnih roditelja koji redovito dijele svoja razmišljanja, emocije i strategije.

Image
Romantiziranje majčinstva

'Volim svoje dijete, ali mrzim biti majka': Iskrena objava koja je potaknula raspravu

Upravo tako je jedna mama nedavno postala hit na TikToku jer je prozvala manipulativnu roditeljsku taktiku prethodnih generacija i potaknula mnoge na razmišljanje.

Lisa Pontius je 33-godišnja majka iz Južne Karoline koja često dijeli svoje roditeljske teorije i strategije na TikToku, ali jedan njezin video, pregledan više od pet milijuna puta, posebno je izazvao raspravu.

'Djeca ne duguju roditeljima ništa'

U videu se Lisa obraća kritikama koje je dobila jer je kao odrasla osoba postavila granice s vlastitom majkom. Naime, drugi su joj poručili da bi trebala biti "zahvalna" na svemu što je njezina majka učinila za nju tijekom života.

I to je potpuno uobičajen eufemizam, zar ne? Međutim, Lisa se ne slaže, već govori: "Kad postanu punoljetna, djeca ne duguju roditeljima određenu vrstu odnosa, a ovisno o roditelju, možda im ne duguju ni poštovanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Zašto? Jer djeca nisu odlučila doći na ovaj svijet. Roditelji sami odabiru roditeljstvo - i sve što ono uključuje - onog trenutka kada odluče imati djecu.

"Posao roditelja je brinuti se o svojoj djeci", kaže Lisa. "To je odgovornost. Minimum je brinuti se o tjelesnim i financijskim potrebama djeteta, a razina iznad toga su emocionalne potrebe. O njima vode računa dobri roditelji. Ne volite svoju djecu i ne brinete se za njih ako očekujete da će vas slušati i činiti što poželite u odrasloj dobi."

Zapravo, njezina poanta je da djeca ne duguju roditeljima samo zato što su roditelji 'brinuli se o njima'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

"Ne dobivate trofej ako odgajate i brinete o svom djetetu. Cijeli argument 'krov nad glavom' manipulativan je, jer u teoriji, zar ne biste imali gdje živjeti bez obzira na to jeste li imali djecu? Dijete nije cimer bez naknade, već je vaše uzdržavanje i vaša odgovornost", rekla je Lisa, a cijeli video zaključila sljedećom porukom: "Djeca su ljudi i ne duguju vam ništa samo zato što ste se brinuli za njih."

I dok su mnogi preplavili njezine komentare riječima podrške, neki su jasno i glasno podijelili svoje neslaganje.

Slažeš li se s njezinim mišljenjem ili ne, neporeciva je činjenica da od trenutka kada naša djeca uđu na ovaj svijet, gradimo odnos s njima. Možemo se samo nadati da je to vrsta posebnog odnosa koji ih motivira da ga žele nastaviti i kad odrastu. Zar ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.