'Za ljubav ja dala bih sve': Znakovi da se vaša veza bliži kraju, ali i kako je pokušati spasiti

Često se dogodi da se partneri udalje, ali i stalno međusobno okrivljuju za pogreške u vezi. Važno je prepoznati probleme, a onda je uz dobru komunikaciju moguće riješiti nesuglasice

Završetak ljubavne veze težak je za svaku osobu, a često nakon puno godina provedenih u vezi, parovi dođu do zida i ne mogu nikako riješiti probleme koji su pred njima. Terapeutkinja Terry Gaspard kaže da se znakovi upozorenja da u vezi postoje problemi pojavljuju puno ranije.

Na primjer, većina parova kaže da se problemi nisu pojavili iznenada nego se ljutnja nakupljala godina. Kada veza završi, većina ljudi smatra da nikad nisu probleme riješili na zdrav način, nego su se samo osjećali kritizirano ili odbačeno i da su se svađe stalno ponavljale. U mnogim slučajeva to znači gubitak ljubavi, divljenja i privrženosti.

Problemi se nakupljaju, a osjećaj duboke ljutnje jedan je od znakova da je veza gotova i da je teško oprostiti i zaboraviti. Zdrava intimna veza gradi se na povjerenju i ranjivosti te uključuje dijeljenje najdubljih osjećaja, misli i želja. Važno je naglasiti da svi parovi imaju probleme, ali i da ih većina parova može riješiti, objašnjava Terry Gaspard za Yourtango.
(Foto: Pexels)

Ako osjećaš bijes ili tugu i potiskuješ svoje osjećaje i imaš osjećaj da sa svojim partnerom ne možeš razgovarati o stvarim koji te muče, osjećat ćeš manje topline i naklonosti, a s vremenom i manje ljubavi i divljenja prema partneru. U nastavku pročitaj koje znakove stručnjakinja Terry Gaspard navodi kao znakove upozorenja, ali i kako promijeniti način komunikacije i poboljšati vezu te vratiti privrženost i ljubav:

Znakovi koji pokazuju da u vezi postoje problemi:

1.  Stalno raspravljate o istim stvarima
I to radite iznova i iznova i čini ti se da to nikada ne prestaje. Oboje se osjećate kao da ste gubitnici i često se morate braniti. 

2. Stalno se osjećaš kritizirano i iznevjereno
Zbog toga se osjećaš kao da nisi "dovoljno dobra". Prema renomiranom stručnjaku za odnose dr. Gottmanu, kritika je jedan od glavnih razloga zašto se brakovi raspadaju.

3. Ne možeš pokazati da si ranjiva pred partnerom
A kada to ipak napraviš, žao ti je što si otkrila svoje osjećaje i želje. To nikako nije dobar znak jer bi u vezi trebala moći razgovarati o svojim najskrivenijim osjećajima.


(Foto: Pixabay)

4. Jedan od partnera ili oboje stavljaju djecu ili druge ljude na prvo mjesto
"Ako svoju djecu stavljaš na prvo mjesto, iz dana u dana, to stavlja teret na vezu ili brak", kaže terapeut i autor Andrew G. Marshall u svojoj knjizi "I Love You But You Always Put Me Last". Smatra da mnogi roditelji upadaju u ovu zamku i stavljaju djecu na prvo mjesto, a rezultat su ogorčeni, otuđeni partneri i zahtjevna i nesigurna djeca.

5. Ne uživate zajedno u društvu prijatelja i obitelji
Svatko od partnera se druži samo sa svojim prijateljima. Ovo može započeti kao odvojeni izlazak jednom tjedno, a onda se može pretvoriti u odvojene vikende. Idealno vrijeme da parovi uživaju u zajedničkom druženju su upravo ti vikendi.

6. Duhovi iz prošlosti koje niste riješili

Možeš pretjerano reagirati na poprilično nevine stvari koje tvoj partner kaže ili učini zato što nisi riješila rane ili sjećanja iz bivših odnosa. 

7. Različite seksualne želje ili nedostatak seksa
"Bez obzira na to je li on ili si ti izgubila interes, nedostatak redovite intimnosti u braku je loš znak. Seks je ljepilo koje veže, to je način na koji ćete uživati jedno u drugom, ali ćete se i preko njega bolje povezati emocionalno", kaže stručnjakinja za veze Cathy Meyer.


(Foto: Pexels)

8. Jedan od vas ne želi sudjelovati u zajedničkim aktivnostima, a drugi ga neprestano proziva zbog toga
To je jedan od glavnih uzroka razvoda. S vremenom to uništava ljubav i povjerenje među vama jer će vam nedostajati emocionalna i seksualna intimnost koja dolazi iz međusobnog sklada.

9. Kad se ne slažete, rijetko rješavate svoje probleme
Upadate u zamku da se međusobno optužujete i ne uspijevate pronaći kompromis ili se ispričati. Kao rezultat toga, udaljujete se od partnera. Koji su najbolji načini za prekid negativnih obrazaca koji mogu dovesti do kraja vaše veze? Prije svega, važno je osvijestiti svoja očekivanja. Doktor Brown preporučuje da se prvo odreknemo uvjerenja da se naša vrijednost temelji na odobrenju partnera ili na činjenici da imamo savršenu vezu.

Kako riješiti probleme u vezi:

1. Prestani kritizirati partnera
Razgovor o određenim pitanjima imat će bolje rezultate ako ne "napadneš" svog partnera. Na primjer, prigovor može izgledati ovako: "Uznemirena sam jer mi nisi rekao o telefonskom pozivu svoje bivše. Dogovorili smo se da ćemo biti iskreni jedan prema drugome." A nikako ne bi treba izgledati ovako: "Nikada mi ne govoriš istinu. Kako da ti vjerujem?"


(Foto: Pexels)

2. Pokušaj riješiti ljutnju na početku
Ne odlaži rješavanje ljutnje koja ti može uništiti vezu. Sukobi su neizbježni, a parovi koji ih pokušavaju izbjeći u opasnosti su da razviju odnos koji stagnira. Preuzmi odgovornost za svoju ulogu u sukobu. Izbjegavaj obrambeni stav i pokazivanje prezira prema partneru (kolutanje očima, ismijavanje, sarkazam).

3. Osnažite fizičku prisnost i seksualnu povezanost

Prema autorici dr. Kory Floyd, fizički kontakt oslobađa oksitocin (hormon ljubavi) koji smanjuje bol i izaziva osjećaj smirenosti. Oslobađa se i tijekom orgazma i nježnog dodira. Tjelesna povezanost smanjuje i hormone stresa, snižavajući dnevnu razinu hormona stresa kortizola.

4. Njegujte privrženost i međusobno divljenje
Podsjeti se svih pozitivnih osobina partnera i izražavaj svoje pozitivne osjećaje nekoliko puta dnevno. Ne inzistiraj na svom uvjerenju kada se ne slažete i poslušaj njegovo mišljenje. Najbolji način za stvaranje veze izgrađene na ljubavi, povjerenju i intimnosti je preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke i prakticiranje prihvaćanja i suosjećanju prema partneru.

Istina je da svi parovi imaju probleme, čak i oni koji izgledaju kao savršeni. Ono što treba imati na umu je da realna očekivanja i kontrola štete mogu spriječiti stvaranje ogorčenosti i ozbiljnih problema u odnosima.(Foto: Pixabay)

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.