Seks je bitan začin života, ne zanemaruj ga: Osnaži libido na prirodne načine

Uz kombinaciju biljnih pripravaka i životnih promjena lako ćeš ponovno probuditi seksualnost u sebi

Čest problem žena je gubitak libida ili snažne seksualne želje. Iako je smanjenje libida normalna pojava u menopauzi, ono se može dogoditi i puno prije te tako narušiti kvalitetu života, kao i odnos s partnerom. Seks je jedan od bitnijih aspekata kvalitetnog ljubavnog života i romantičnih veza, pa ne čudi stoga što se žene često osjećaju opterećene gubitkom svoje seksualne želje.


Iako se taj problem može činiti velikim, zapravo na njega lako možemo utjecati i riješiti ga. Određene strategije itekako mogu pomoći da ponovno osjećamo seksualnu i tjelesnu strast te da se ponovno osjećamo mlado i zdravo. Osim što jaki libido donosi velike dobrobiti za naš ljubavni život on jamči i zdravlje našeg organizma, jer znamo koliko je redoviti seks zaslužan za bolje nošenje sa stresom, bolju cirkulaciju i općenito normalno funkcioniranje našeg tijela.



via Giphy


Problem leži u tome što je tema ženske seksualnosti još uvijek tabu u našem društvu, pa se o njoj (pre)rijetko progovara. Kako bismo učinkovito mogli pojačati svoj libido, potrebno je da znamo za strategije i načine kako to postići na zdrav i prirodan način, bez konzumiranja umjetnih preparata i lijekova.

Osim menopauze, ono što jako može oslabiti žensku seksualnu želju u bilo kojoj dobi je depresija, tj. uzimanje antidepresiva. Antidepresivi znatno snižavaju seksualne potrebe što može zapravo dovesti do još većih problema i to zbog toga što dolazi do velike neusklađenosti s partnerovim seksualnim potrebama.

Stoga  je najbolje s tim frustracijama nositi se na adekvatan način, tj. uzeti u obzir sljedećih nekoliko faktora i uz pomoć njih raditi na jačanju libida.

Stres

Kao što smo već rekli, stres je veliki okidač za smanjenje seksualne želje kod većine ljudi. Ako radiš stresan posao, pokušaj u svoju rutinu uvesti razne tehnike opuštanja kako bi si dala oduška i kako bi se lakše upuštala u seksualne odnose. Masaža, adekvatan odmor, meditacija – sve to mogu biti odlične metode rješavanja stresa i jačanja libida.

Uz to, možeš u svoju prehranu uključiti  dodatke prehrani i vitamine kao što su B-kompleks i ginseng. Ograniči unos rafiniranog šećera i umjetnih sladila i vrlo vjerojatno će se tvoje tijelo s vremenom početi buditi iz uspavanog sna i ponovno osjetiti seksualnu želju.

Spavanje

Dovoljno sna i kvalitetan san ključni su za pravilno funkcioniranje cijelog našeg organizma, a ne samo seksualne želje. Pa ipak, iako smo toga svjesni, često zanemarujemo san kao bitan faktor u našem životu. Bez dovoljno odmora naše tijelo neće dobivati dovoljno energije, a bez energije nije moguće održavati zdravi libido. Kako bi si pomogla da lakše utoneš u san, opskrbi se prirodnim dodatkom prehrani, melatoninom, koji će ti omogućiti čvršći san ili u večernjim satima vježbaj jogu koja će opustiti i tijelo i um te će te pripremiti za počinak.

Prirodni dodaci prehrani

Biljni pripravci ili terapija biljem poznatija i kao fitoterapija može biti saveznik u borbi protiv oslabljenog ženskog libida. Konzumiranje dodataka kao što su ginseng, koji potiče izdržljivost organizma, može uvelike olakšati povratak u krevet s partnerom. Upravo se ginseng smatra jednim od najstarijih poznatih afrodizijaka koji budi uspavanu seksualnu želju. Lako je probavljiv, a poboljšat će i osjećaj ugode za vrijeme seksa.

 U ayurvedi su poznati još mnogi biljni pripravci koji pomažu ženama s gubitkom libida, a među njima je i Kama Rani, dodatak prehrani  koji olakšava postizanje orgazma i jača libido.

Tu je još i maca prah, koji su žene u Andama stoljećima koristile za jačanje libida. Maca sadrži velike količine joda koji podupire ravnotežu hormona kod žena. Ako se macu kombinira s tamnom čokoladom efekt će biti potpun, a afrodizijačka svojstva ovih sastojaka sigurno ćeš osjetiti.

Više seksa

Stručnjaci su složni u jednome – što se više seksamo, to ćemo više seksa željeti. Seks stimulira dobre hormone, poput dopamina i oksitocina koji stvaraju blagu ovisnost u tijelu, pa nas tjeraju da tražimo još. Stoga se nemoj sramiti već se počni češće seksati, a ubrzo ćeš primijetiti kako će ti seks sve češće i češće biti na pameti.

Ograničavanje unosa alkohola

U početku vas piće može opustiti i probuditi želju, ali previše čaša vina može uzrokovati suprotan učinak. I dok je povremeno čaša vina tijekom večere u redu, pretjerivanje s alkoholom može brzo ubiti seksualni nagon. Alkohol ometa seksualnu izvedbu i otežava tijelu da seksualno reagira, pa bi ga trebalo izbjegavati.

Uz to, iznimno je bitno pravilno se hidratizirati, jer je dehidracija povezana s dugim popisom negativnih tjelesnih pojava, a jedna od njih je svakako i slabljenje libida. Zbog manjka hidratacije možemo imati glavobolju, osjećati težinu u tijelu i umor, a i vagina može biti suha. Stoga je bitno biti dovoljno tekućine kako bi i naše tijelo i naš seksualni život bolje funkcionirali.

Hormonalne terapije

Ako ništa drugo ne pomaže, uvijek je tu hormonalna terapija kao rješenje. Na biokemijskoj razini, umor i stres snižavaju razinu određenih hormona, poput DHEA i testosterona. Iako se ti hormoni često smatraju muškim hormonima, oni su također potrebni i ženama u manjim količinama.

Niska razina tih hormona može se nadomjestiti kako bi se povećao libido. DHEA se može uzimati oralno, a testosteron je dostupan na recept i obično se ženama daje u obliku kreme. Nadomjestak tih hormona može znatno poboljšati san i raspoloženje, a oba dva bude libido pa bi se u spavaćoj sobi uz njih trebala odviti prava mala revolucija.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.