Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Kažu stručnjaci

Samo zabava ili veza? U ove stvari moraš biti sigurna prije ulaska u vezu

Nema ništa ljepše od romantičnih susreta u ranim fazama upoznavanja. U jednom trenutku mnogi osjete da je to više od dejtanja i požele proglasiti vezu. Evo što, po mišljenju stručnjaka, treba znati prije ulaska u ozbiljniji odnos

annette-sousa-HW-ep3fC4Kc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Prvi dejt je super prošao, drugi još bolje, treći jedva čekate pa je uslijedio četvrti, peti… Zamisli da s nekim tako izlaziš tjednima. Slažete se, imate zajedničkih tema, a i kemija je postojana, no ne znaš na čemu ste. Već se neko vrijeme ponašate kao da ste u vezi, ali ni sama ne znaš kako definirati vaš odnos. Idete li prema vezi ili je to sve samo zabava? Kad je pravi trenutak da si priznate osjećaje i kažete: ''To je to, sad smo službeno par'' i ima li uopće potrebe za tim?

Image
Tajne uspješnih odnosa

Kako da veza potraje? Stručnjaci za odnose tvrde da su ključne ove stvari

Jedni će reći da je dobro pustiti da se odnos spontano razvija i da nema ništa od isforsiranih pitanja ''A što smo mi sad''. Kažu da se trenutak u kojem dejtanje treba podići na višu razinu jednostavno osjeti. Drugi, pak, tvrde da od početka treba biti jasan oko svojih namjera i razgovarati o tome kako obje strane gledaju na taj odnos. Ako se pitanje o tome jeste li vi u vezi ili ne odgađa predugo ili ga partner preskače, lako je moguće da se nađete u velikom nesrazmjeru. Jedna strana misli da je sve super i da su službeno u vezi, a drugoj je to sve šala. Tad zna doći do povrijeđenih osjećaja i prepirki.

shimmer fallback

''Na vama je da definirate što u vašem slučaju znači da je veza službena. Za mnoge je to trenutak u kojem razgovaraju i odluče da nisu više otvoreni za izlaske s drugima'', poručuje dating savjetnica Blaine Anderson za Elite Daily. Seksualna terapeutkinja Sara Sloan za isti portal dodaje da biti 'služben' znači da partnera oslovljavaš s 'moj momak, dečko, partner i obratno, dok se tome još može dodati da tada sve više vremena provodite zajedno i uključeni ste u život jedno drugoga. Upoznajete se s obitelji i prijateljima i jednostavno osjećate da je to to.

shimmer fallback

Ali, prije nego što odlučite (ili jednostavno osjetite) da ste sad par, evo o kojih šest stvari trebate promisliti kako kasnije ne bi bilo nesporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Jeste li se spremni posvetiti jedno drugome?

“Stvar koju treba razmotriti prije nego 'službeno' postanete par jest jeste li spremni postati ekskluzivni, to jest, posvetiti se partneru'', kaže Anderson. Želite li uopće biti par ili je jedan od vas za 'samo zabavu' i u kojoj se mjeri podudaraju vaši načini života, samo su neka od pitanja na koje moraš imati jasan odgovor prije nego kažeš da ti je on dečko/partner. Jednostavno, veza u većini slučajeva donosi kompromise i dogovore, a u nekim je dijelovima života lakše ili teže u dvoje – ovisno kako na to gledaš. U ovom se stadiju već morate poznavati toliko da znate na čemu ste i vidite li se zajedno. Bez sumnje da će te partner razočarati i povrijediti. Čak i ako ti je netko privlačan, to ne znači automatski da se na njega možeš osloniti, zar ne?

shimmer fallback

Gajite li slične vrijednosti?

OK, ustvrdili ste da se vidite zajedno i da nemate potrebu za drugima jer imate jedno drugo. Tijekom razdoblja upoznavanja (i prije proglašenja veze) trebali biste razgovorom shvatiti jeste li slični. To ne znači da morate voljeti istu hranu ili boju ni da trebate biti kopije – uostalom, nitko nema pravo prekrojavati partnera prema svojoj slici. Ovdje govorimo o tome da morate biti svjesni gledate li slično na taj odnos i da niste totalna suprotnost koja se ne slaže ni u čemu. Te vas razlike trebaju nadopunjavati, a ne razdvajati. Ako je drugačije, možda nije pravi trenutak za 'službenu' vezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Jeste li oboje spremni na to?

Nije se jednom dogodilo da jedna strana misli da je u vezi, a druga strana na to sve gleda samo kao na neobavezno druženje. Zato je važno raščistiti stvari i biti iskren/na. Također se često dogodi da se neki zbliže s partnerom koji je nedavno izašao iz propale veze – proces preboljenja za svakoga je drugačiji, no i takve stvari treba iskomunicirati. Nema smisla uskakati u vezu ako jedna strana za to jednostavno nije spremna. Razgovor i samo razgovor!

shimmer fallback

Kako se osjećaš kad za njega kažeš da ti je dečko/partner?

Potpuno ti je normalno osloviti ga s 'dečko', 'partner' i tako ga predstaviti prijateljima – to je jasan znak da si spremna za korak više u vašem odnosu. Za to treba određen stupanj poznavanja i bliskosti, a važno je da taj osjećaj bude obostran. Da ti ne budeš 'tamo neka' ili 'prijateljica'. Ako vam je skroz normalno da ste sad par, onda to i budite. Testiraj sama sebe o tome koliko znaš i kako gledaš na svog (potencijalnog) partnera.

shimmer fallback

Jesi li spremna prihvatiti njegove mane?

Čak i u odrasloj dobi mnogi svijet gledaju kroz 'ružičaste naočale'. To poglavito vrijedi za fazu upoznavanja i svježe veze. Upravo je idealiziranje partnera kamen spoticanja. Prije nego si priznate da ste par, trebate biti svjesni da u vezi OBOJE trebate ulagati i truditi se, zajedno je graditi i jačati. Da nitko nije savršen i da su male prepirke i nesavršenosti, zapravo, normalne. Sagledaj partnerove mane i vrline (i on tvoje) i osvijesti da su usponi i padovi nekad sastavni dio svake veze. E, sad: ako već u prvim fazama vidiš da je frajer posesivan, bezobrazan ili, u najgorem slučaju, nasilan, ne pristaj na korak više i ne zavaraj se slikom da ga možeš promijeniti. Iako svi imamo mane, nije dobro kad one prerastu u problematično ponašanje koje te omalovažava ili ugrožava. Ne samo da nije dobro nego je i opasno.

shimmer fallback

Ne žuri

Upoznajte se, provodite zajedničko vrijeme, osvijestite što volite, a što ne, budite kreativni i realnih očekivanja, no nemojte žuriti s tim da svima obznanite da ste u vezi, a zapravo se jedva poznajete. Ne forsirajte 'službenu' vezu, već otvorenošću dođite do zaključka da je vrijeme za sljedeći korak. Razgovarajte o svojim osjećajima, željama i potrebama te vidi kako partner 'diše'. Tek kad uvidiš da sve teče glatko – kad ste iskrenih namjera i pogleda – možete reći da ste službeno par.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

To se nekada osjeti prije nego što to i osvijestite. Tu, dakle, ne treba igrati toplo-hladne igre nego pustiti da ide kako ide. I prepustiti se. S vremenom ionako sve dođe na svoje mjesto.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.