Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Jesi li znala da možeš obojiti svoju odjeću uz pomoć borovnica? Saznale smo kako

Sve više se okrećemo eko načinu života - od recikliranja, kako plastike tako i odjeće. Zato smo se razveselile kad smo pronašle prirodan način kako 'osvježiti' staru odjeću

Jesi li znala da možeš obojiti svoju odjeću uz pomoć borovnica? Saznale smo kako
Budi najbolja verzija sebe.

Možda niste svjesne, ali postoji mnogo stvari koje već imate oko kuće, a koje se mogu koristiti za izradu prirodnih boja, koje se zatim mogu koristiti za bojenje izblijedjele odjeće i recikliranje ili poboljšavanje boje obične tkanine. Godinama su ljudi koristili prirodne materijale kako bi obojili tkaninu, počevši od raznih boja na biljnoj bazi, poput indiga i šafrana. Voće i povrće su također izvrsni za stvaranje prirodnih boja. Najbolje od svega je što je i proces prirodnog bojenja zabavan.

Image

Jednostavni trikovi koji će ti omogućiti održiviji način življenja


Ponovni interes za tehniku prirodnog bojenja narastao je jer sve više tražimo prirodnije načine bojenja tkanina, budući da sintetičke boje često mogu biti štetne za okoliš. Rad s prirodnim bojama odlična je ideja jer dobivaš priliku eksperimentirati s odjećom, izbjegavaš otpad i daješ drugu priliku svojim voljenim komadima odjeće.

Iako se bilo koje voće, povrće ili biljka koja ostavlja mrlje može koristiti kao prirodno bojilo, neki djeluju bolje od drugih. Kako je voće obično sezonsko, nije uvijek moguće imati svježe voće pri ruci. Sezonsko voće je bolje za okoliš, a moguće je i  koristiti smrznuto voće za zadovoljavajuće rezultate bojenja. Kako je sada sezona borovnica, pronašle smo 'recept' kako s njima 'udahnuti novi život omiljenoj odjeći. Istu stvar možeš raditi i s ostalim bobičastim voćem - ovisno koju nijansu želiš postići.

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Općenito govoreći, prirodne tkanine najbolje upijaju boje (prirodne ili sintetičke). Također, neizbijeljene tkanine bolje će primiti boje od prethodno obojenih tkanina. Ovisno o tome da li više voliš blijede nijanse ili želiš postići tamnije, živopisnije boje, morat ćeš prema tome odabrati tkaninu. Imaj na umu da tkanine možeš namakati u kupelji s bojama duže vrijeme kako bi postigla jarkiju boju. 

Priprema:

1. Stavi 75 grama soli u litru vode. Dodaj tkaninu. Ako voda ne prekriva odjeću, nastavi dodavati vodu i sol u omjeru 16: 1 dok tkanina ne bude potopljena.

2. Dovedite smjesu do vrenja, a zatim ostavi da krčka oko sat vremena. To stvara 'učvršćivač' koji će pomoći odjeći da bolje drži boju.

3. Nakon što završiš, komad odjeće isperi hladnom vodom i iscijedi višak vode iz nje.

Postupak:

U duboki lonac stavi 175 grama borovnica i litru vode. Pričekajte da voda zavrije i zatim stavi odjeću unutra. Ako imaš nekoliko metara tkanine, morat ćeš povećavati 'recept', u omjeru voća i vode 1: 4, dok tkanina ne bude potpuno potopljena.

Pusti da kuha na laganoj vatri najmanje 20 minuta. Makni lonac s vatre i ostavi da se tkanina i obojena voda  zajedno ohlade.

Nakon što se voda ohladila, možeš izvaditi odjeću ili je ostaviti još malo ako želiš da upije više boje. Što duže ostane u vodi, boja će biti jača.

Ako želiš, komad odjeće možeš ostaviti preko noći u hladnoj vodi. Zapamti da će konačna boja biti svjetlija od one koju vidiš u vodi.

Jednom kad si zadovoljna bojom, stavi gumene rukavice, izvadi odjeću i objesi je da se osuši.

Ako bojaš s borovnicama, važno je znati da one daju tamniju nijansu (boja šljive) i 30 minuta namakanja je dovoljno za dobivanje jake boje na raznim tkaninama.


Briga o prirodno obojenim tkaninama

Budući da tkanina nije sintetički obojena, boja će s vremenom izblijediti. Međutim, uz ovih nekoliko savjeta možeš to svesti na najmanju moguću mjeru. Prirodne boje vjerojatno će izblijediti ako upotrebljavaš jake deterdžente, pa ih je najbolje ručno oprati - ako je to moguće. Tako ćeš osigurati da boja traje dulje. Ako moraš oprati odjeću u perilici rublja, koristi deterdžent na bazi izbjeljivača i postavi program na hladno pranje. Neke prirodne boje mogu izblijediti i na suncu, pa nemoj sušiti odjeću direktno na sunčevoj svjetlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.