Miris Božića je u zraku
Božićno vrijeme je najljepši dio godine i zbog jedne divne stvari, u kuhinjama se spremaju najfiniji kolači i suhi keksi. Mirisi cimeta, vanilije i čokolade šire se našim domovima, a glavni slastičari u svakoj obitelji već su se opskrbili potrebnim namirnicama i samo još treba odlučiti koje slastice će biti na blagdanskom stolu ove godine. Naravno, znamo da svaka obitelj ima omiljene kolače koji se "moraju" pripremiti, ali ovo vrijeme idealno je za isprobavanje i nekih novih recepata.
Kako se ipak ne bismo "lovile za glavu" kad prođu blagdani i po internetu tražile pojam "kako izgubiti nekoliko kilograma" dobro je pronaći i neke manje kalorične recepte. Ukusni i zdravi recepti znači da nećemo imati grižnja savjesti, ali ćemo se osjećati i bolje. Kako bismo ti pomogle da probaš nešto novo, pronašle smo nekoliko zdravih recepta za omiljene nam kekse.
Keksi s čokoladom
Ako Djed Mraz ima bilo kakva ograničenja u prehrane onda će jako cijeniti ove veganske i bezglutenske čokoladne kekse. Uz toplu šalicu kakaa ili čaja i uz omiljeni božićni film uljepšat će ti lijepu obiteljsku večer.
Sastojci:
- 2 šalice bademovog brašna (250 grama)
- 1/2 šalice kokosovog brašna
- 1 šalica kokosovog ulja
- 2 žlice mljevenog lana + 6 žlica tople vode (zamjena za jaja)
- 3/4 šalice kokosovog šećera
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 šalice čokoladnih mrvica
- 1 žličica sitne morske soli
- 1 žličica krupne morske soli
Priprema:
Zagrij pećnicu na 175°C i počni pripremati smjesu. Dvije žlice mljevenog lana pomiješaj sa šest žlica tople vode i dobro promiješaj. Ostavi da odstoji 10 - 15 minuta. U zdjeli pomiješaj suhe sastojke - dvije šalice bademovog brašna, pola šalice kokosovog brašna, jednu žličicu sitne morske soli i jednu žličicu sode bikarbone. Dobro pomiješaj ove sastojke i pazi da ne ostane grudica.
U drugoj zdjeli pomiješaj mokre sastojke počevši sa šalicom kokosovog ulja, kokosov šećer, žličica ekstrakta vanilije i mješavinu lana i vode. Dobro promiješaj. Na kraju pomiješaj sastojke iz obje zdjele i dodaj čokoladne mrvice. Žlicom uzimaj dio tijesta i napravi kuglicu, a zatim lagano dlanovima oblikuj keks. Po vrhu pospi krupnu morsku sol. Potrebno ih je peći 15 do 17 minuta, ovisno o pećnici. Prije posluživanja važno ih je ohladiti.