Brzo i jednostavno

Slatki zalogaji: Zdravi i ukusni keksi za ovogodišnji blagdanski stol

Kraj godine ne možemo zamisliti bez slatkih zalogaja, a i zdravi keksi mogu biti jako ukusni

christmas-cookies-2975570_1920.jpg
Foto: Pixabay

Miris Božića je u zraku

Božićno vrijeme je najljepši dio godine i zbog jedne divne stvari, u kuhinjama se spremaju najfiniji kolači i suhi keksi. Mirisi cimeta, vanilije i čokolade šire se našim domovima, a glavni slastičari u svakoj obitelji već su se opskrbili potrebnim namirnicama i samo još treba odlučiti koje slastice će biti na blagdanskom stolu ove godine. Naravno, znamo da svaka obitelj ima omiljene kolače koji se "moraju" pripremiti, ali ovo vrijeme idealno je za isprobavanje i nekih novih recepata.

Image
Prhki i slasni

Imamo recept za Linzere uz koji će ti ovi keksići svaki put uspjeti

Kako se ipak ne bismo "lovile za glavu" kad prođu blagdani i po internetu tražile pojam "kako izgubiti nekoliko kilograma" dobro je pronaći i neke manje kalorične recepte. Ukusni i zdravi recepti znači da nećemo imati grižnja savjesti, ali ćemo se osjećati i bolje. Kako bismo ti pomogle da probaš nešto novo, pronašle smo nekoliko zdravih recepta za omiljene nam kekse.

Keksi s čokoladom

Ako Djed Mraz ima bilo kakva ograničenja u prehrane onda će jako cijeniti ove veganske i bezglutenske čokoladne kekse. Uz toplu šalicu kakaa ili čaja i uz omiljeni božićni film uljepšat će ti lijepu obiteljsku večer.

Sastojci:

  • 2 šalice bademovog brašna (250 grama)
  • 1/2 šalice kokosovog brašna
  • 1 šalica kokosovog ulja
  • 2 žlice mljevenog lana + 6 žlica tople vode (zamjena za jaja)
  • 3/4 šalice kokosovog šećera
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 šalice čokoladnih mrvica
  • 1 žličica sitne morske soli
  • 1 žličica krupne morske soli

Priprema:

Zagrij pećnicu na 175°C i počni pripremati smjesu. Dvije žlice mljevenog lana pomiješaj sa šest žlica tople vode i dobro promiješaj. Ostavi da odstoji 10 - 15 minuta. U zdjeli pomiješaj suhe sastojke - dvije šalice bademovog brašna, pola šalice kokosovog brašna, jednu žličicu sitne morske soli i jednu žličicu sode bikarbone. Dobro pomiješaj ove sastojke i pazi da ne ostane grudica.

Image
Foto: Pixabay

U drugoj zdjeli pomiješaj mokre sastojke počevši sa šalicom kokosovog ulja, kokosov šećer, žličica ekstrakta vanilije i mješavinu lana i vode. Dobro promiješaj. Na kraju pomiješaj sastojke iz obje zdjele i dodaj čokoladne mrvice. Žlicom uzimaj dio tijesta i napravi kuglicu, a zatim lagano dlanovima oblikuj keks. Po vrhu pospi krupnu morsku sol. Potrebno ih je peći 15 do 17 minuta, ovisno o pećnici. Prije posluživanja važno ih je ohladiti.

Kolačići s začinima

Sastojci:

  • 1 žlica mljevenog lana pomiješana s 3 žlice tople vode (zamjena za jaje)
  • 1/4 šalice bademovog maslaca
  • 3 žlice melase
  • 1/2 šalice gheeja
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice kokosovog šećera
  • 3/4 šalice brašna
  • 1/2 šalice kokosovog brašna
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica đumbira
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 žličice praška za pecivo

Priprema:

Pomiješaj mljeveni lan i toplu vodu te dobro poveži, a zatim ostavi deset minuta da odstoji. U zdjeli pomiješaj maslac od badema, melasu, ghee i vaniliju te izmiksaj. Kada se sjedini dodaj lan i vodu. U posebnoj zdjeli pomiješaj kokosov šećer, brašno, začine, sol i sodu bikarbonu. Polako dodaj suhe sastojke u mokre i miješaj dok se potpuno ne sjedine. Stavi u hladnjak na 30 minuta.

Image
Foto: Pixabay

U međuvremenu zagrij pećnicu na 170 stupnjeva. U lim stavi papir za pečenje. Izvadi tijesto iz hladnjaka i prvo sa žlicom napravi kuglice, a zatim rukama lagano oblikuj kekse. Peci ih 12 - 15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Ostavi da se potpuno ohlade i stavi u zatvorenu posudu. U hladnjaku mogu stajati do tjedan dana.

Keksi s čokoladom

Sastojci

  • 1 šalica kokosovog šećera
  • 1 šalica kokosovog brašna
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica kremastog maslaca od badema
  • 1 žlica mljevenog lana pomiješana s 3 žlice tople vode (zamjena za jaje)
  • prstohvat soli
Image
Foto: Pixabay

Priprema:

Pomiješaj mljeveni lan i toplu vodu te dobro poveži, a zatim ostavi deseta minuta da odstoji. Pomiješaj kokosovo brašno, kokosov šećer, ekstrakt vanilije, bademov maslac i sol. Miješaj dok se ne formira tijesto. Tijesto veličine jedne i pol žlice formiraj u kuglicu, a zatim lagano dlanovima oblikuj kekse.
Pecite u pećnici 10 minuta na temperaturi od 170 stupnjeva. Ostavite kekse da se potpuno ohlade.

Otopi jednu šalicu čokolade, miješajući dok se ne otopi. Polovicu svakog kolačića umoči u toplu čokoladu. Ostavi kekse dok se čokolada potpuno ne stisne, a zatim ih posluži.

Dobar tek!